Cambodja: Born Samnang en Sok Sam Oeun vrijgelaten!

Amnesty is verheugd over de vrijlating van Born Samnang en Sok Sam Oeun uit Cambodja. Ze werden op 25 september vrijgesproken en mochten de volgende dag de gevangenis verlaten. De twee mannen werden in 2005 ten onrechte beschuldigd en veroordeeld tot 20 jaar cel voor de moord op een belangrijke Cambodjaanse vakbondsleider.

Er werden grove fouten gemaakt bij het onderzoek naar de moord en de twee mannen kregen geen eerlijk proces. Beide mannen hadden een sterk alibi en de aanklager had geen substantieel bewijsmateriaal. Het enige bewijs was een bekentenis van een van de verdachten, die onder druk werd afgelegd en later weer werd ingetrokken.

Uiteindelijk gerechtigheid

Op 31 december 2008 leek het erop dat er gerechtigheid zou komen voor Born Samnang en Sok Sam Oeun toen ze op borgtocht werden vrijgelaten en de zaak werd heropend. Maar vier jaar later besloot het hof van beroep te blijven bij de eerdere veroordeling. Born Samnang en Sok Sam Oeun werden opnieuw opgesloten.

Amnesty ziet de vrijlating van de twee mannen als een positieve stap naar rechtvaardigheid in Cambodja. De organisatie blijft oproepen tot een onafhankelijk onderzoek naar de moor op de vakbondsleider, zodat de daders berecht worden.

Amnesty wil de deelnemers aan de bliksemacties en Write for Rights acties bedanken voor hun steun!