Bevrijde Libiër bedankt Amnesty

‘Woorden schieten tekort om mijn dankbaarheid uit te drukken.’ Dat zei de vooraanstaande Libische ex-gewetensgevangene Jamal al-Hajji, die op 24 augustus is vrijgelaten, tegen medewerkers van Amnesty International.

Jamal al-Hajji staat bekend als vooraanstaand criticaster van kolonel Kadhafi. Hij zat zeven maanden incommunicado gevangen omdat hij had gepleit voor hervormingen. Hij was op 1 februari gearresteerd, zogenaamd omdat hij een auto-ongeluk had veroorzaakt. De werkelijke reden waren vrijwel zeker enkele artikelen die hij op buitenlandse websites had geplaatst, waarin hij onder meer opriep tot demonstraties.

Al-Hajji vertelde dat hij vastzat onder erbarmelijke omstandigheden. ‘Mijn deken zat onder de bloedvlekken van andere gevangenen. De cel krioelde van de insecten en ik kreeg geen spullen om de cel schoon te houden. Ik kon niet eens rechtop staan.’ Hij is één keer uit zijn cel gehaald voor ondervraging. Hij werd geblinddoekt en beschuldigd van het oproepen tot demonstraties en van de militaire NAVO-campagne tegen Libië. Na drie maanden werd hij naar een andere gevangenis overgebracht, waar hij een cel deelde met een tweede gevangene. De cel was bedoeld voor eenzame opsluiting en zo klein dat Al-Hajji er drie maanden lang niet goed heeft kunnen liggen.

‘Het is ongelooflijk om te zien hoe ver sommige leiders gaan om hun macht te behouden’, zei Jamal al-Hajji na zijn vrijlating. ‘We moeten iedereen steunen die zich inzet voor meer vrijheden en mensenrechten. Als de rechten van onschuldige mensen worden geschonden, moeten we over de hele wereld voor hen opkomen.’