Stuur de Russische Natalia Filonova een kaartje

Bijna 3 jaar cel voor protest tegen oorlog

Geadopteerde zoon naar weeshuis

Activist en journalist Natalia Filonova (62) werd in september 2022 opgepakt tijdens een vreedzaam protest. Toen dienstplichtige mannen in haar woonplaats in Oost-Siberië werden opgeroepen voor het Russische leger, ging ze met tientallen andere vrouwen de straat op. Agenten duwden Filonova in een politiebusje en zeiden dat ze haar naar een berucht politiebureau zouden brengen om met haar af te rekenen. Toen Filonova de namen van de agenten wilde opschrijven pakten ze haar handen vast. Ze probeerde los te komen en raakte daarbij met haar pen een van de agenten in zijn gezicht. De autoriteiten gebruikten dit om haar in 2023 tot twee jaar en tien maanden gevangenis te veroordelen voor het ‘gebruik van geweld tegen een vertegenwoordiger van de autoriteiten’. Dit wordt vaak ingezet tegen deelnemers aan demonstraties.

Na haar arrestatie werd Filonova’s 16-jarige geadopteerde zoon, die een aangeboren hartafwijking heeft, in een weeshuis 300 kilometer ver weg geplaatst. Dit terwijl er ook familie was die hem wilde opvangen.

Stuur een kaartje naar Natalia Filonova en laat weten dat je haar steunt.

Kies je kaartje

Vul jouw gegevens in

Schrijf hier je eigen groet in het Russisch.
Gebruik een vertaalwebsite of een van de voorbeelden hieronder.

Я восхищаюсь вашей силой духа! (Ik bewonder uw kracht!)
Знайте, что вы не одни! (Weet dat u niet alleen bent!)

Bericht is te lang voor de kaart.

Natalia Filonova

Amnesty gaat zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. We geven jouw e-mailadres niet door aan de autoriteiten. We gebruiken die wel om je te informeren over ons werk en de resultaten ervan. Kijk voor meer informatie op www.amnesty.nl/privacy.