Amnesty.nl maakt gebruik van cookies om de content beter op uw voorkeur af te kunnen stemmen.     Meer informatie

Turkije

Politie spuit traangas richting demonstranten in Gezipark, Istanbul, Turkije.

De vrijheid van meningsuiting in Turkije ligt onder vuur. Jaarlijks moeten honderden journalisten, advocaten, mensenrechtenverdedigers, politieke activisten en vele anderen voor de rechtbank verschijnen omdat ze iets volkomen legitiems deden: uitkomen voor hun mening. Slechts zelden verschijnen politieagenten die grof geweld gebruikten tegen vreedzame demonstranten en toevallige voorbijgangers voor de rechter. Dat is de omgekeerde wereld, die Amnesty wil keren.

Nieuws

Blogberichten

Het einde van de EU-Turkijedeal is in zicht. De relatie tussen de EU en Turkije is de afgelopen...
Als kind al wilde ze advocaat worden, maar een aangrijpende gebeurtenis in haar vroege tienerjaren...
Afgelopen zaterdag ging een video van de Londen Pride viral waarin te zien is hoe een politieagent...

Situatie na couppoging op 15 juli 2016

De mensenrechten in Turkije liggen zwaar onder vuur na de bloedige couppoging op 15 juli 2016. Daarbij kwamen meer dan 260 mensen om het leven, vielen ruim tweeduizend gewonden en werden ruim achtduizend mensen gearresteerd.  

Noodtoestand afgekondigd
De Turkse president Erdoğan kondigde op 20 juli voor ten minste drie maanden de noodtoestand af, die begin oktober met drie maanden werd verlengd. Bovendien liet de vicepremier weten dat Turkije het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens gedurende die periode zal opschorten. Het lijkt een voorbode voor wat die noodtoestand met zich mee dreigt te brengen: het terugdringen van de mensenrechten en een excuus voor een verdere aanval op de vrijheid van meningsuiting, willekeurige gevangenschap en marteling. Zeer zorgelijk is het dat president Erdoğan herinvoering van de doodstraf met het parlement gaat bespreken. 

De noodtoestand geeft de premier en zijn kabinet de macht om bij decreet te regeren en het parlement te omzeilen.  

Mishandeling en marteling
Amnesty heeft betrouwbare meldingen ontvangen van mishandelingen door de politie in Istanbul en Ankara. Gedetineerden werden gedwongen gedurende 48 uur lang een pijnlijke houding aan te nemen, terwijl hen eten, drinken en medische verzorging wordt onthouden. Sommigen zijn ook ook gemarteld, onder meer door verkrachting. 

Golf van zuiveringen
In de dagen na de couppoging is een klopjacht van ongekende omvang geopend op mensen die worden beschuldigd van banden met Fethullah Gülen, president Erdoğans aartsrivaal die in Amerika verblijft. Bij de golf van zuiveringen in het leger, het gerechtelijk apparaat en de overheid zijn vele duizenden mensen opgepakt, geschorst of ontslagen. Het grote aantal arrestaties en ontslagen is verontrustend gezien de groeiende intolerantie ten opzicht van critici van de regering, zoals journalisten en het maatschappelijk middenveld. Eind oktober 2016 waren meer dan 160 mediabedrijven gesloten en zaten 30 journalisten in voorarrest.

Waar Amnesty aan werkt:

Afschaffen wetten die vrije meningsuiting onderdrukken

De Turkse wetgeving geeft de autoriteiten volop ruimte om critici te vervolgen. Het wetboek van strafrecht, de antiterrorismewetgeving, de internetwet en de veiligheidswetgeving zijn in strijd met de mensenrechten. Met deze wetten in de hand snoeren de Turkse autoriteiten criticasters vakkundig de mond.
Lees meer

Politiegeweld bestraffen

De politie zette grof geweld in tegen vreedzame demonstranten die vanaf 28 mei 2013 meededen aan de protesten bij Gezipark in Istanbul en elders in het land. De buitensporige inzet van vuurwapens, traangas, waterkanonnen en afranselingen leidde in twee maanden tijd tot meer dan 8.000 gewonden. Zes mensen overleden aan hun verwondingen, waarvan vier door politiegeweld. De daders lijken vooralsnog vrijuit te gaan, omdat er geen serieus onderzoek werd ingesteld of het onderzoek ernstige gebreken vertoonde. Bij nieuwe protesten gaan agenten weer net zo hard tekeer. Ze weten immers dat ze toch niet worden vervolgd.
Lees meer

Vervolging vreedzame demonstranten beëindigen

Op 30 mei 2013 de politie in het Gezipark in Istanbul met veel geweld een demonstratie van enkele honderden mensen op. In de weken en maanden daarna gingen in heel Turkije honderdduizenden de straat op om te protesteren tegen het politiegeweld en de arrogantie van de Turkse autoriteiten. Duizenden demonstranten werden opgepakt. Hen hangen gevangenisstraffen boven het hoofd, terwijl zij niets anders deden dan gebruikmaken van hun recht op samenkomst en hun recht op vrije meningsuiting.
Lees meer

Amnesty Turkije in actie © AI

Amnesty Turkije ondersteunen

Amnesty Turkije werkt vanuit een kantoor vlakbij het Taksimplein in Istanbul aan de mensenrechten in andere landen, maar vooral ook in Turkije. Tijdens de Gezipark-protesten opende het kantoor haar deuren als noodhospitaal. Een van de belangrijkste onderwerpen waar de Turkse Amnesty-medewerkers aan werken, is de vrijheid van meningsuiting in eigen land. Amnesty Nederland ondersteunt Amnesty Turkije, zodat onze Turkse collega’s ter plekke de mensenrechtensituatie in Turkije in de gaten kunnen houden, acties op touw kunnen zetten en rechtszaken kunnen bijwonen.
> Lees meer

Rechtszaken in Turkije bijwonen

Amnesty Nederland is in 2006 gestart met een project voor proceswaarneming in Turkije. Amnesty stuurt internationale waarnemers naar rechtszaken in Turkije waarbij de mensenrechten in het geding zijn. Met hun aanwezigheid in de rechtszaal tonen zij dat er internationale bezorgdheid is over het verloop van de rechtszaak en dringen zij aan op een eerlijk proces. Ook verzamelen de waarnemers informatie voor Amnesty en tonen zij hun solidariteit met de verdachten of de slachtoffers in de zaak.
> Lees meer