Politieagenten in burger voeren een demonstrant af in de Wit-Russisxhe hoofdstad Minsk, 14 juli 2020
© TUT.by

Wit-Rusland: de politie moet verantwoording afleggen voor gebruik van geweld

Wit-Rusland: de politie moet verantwoording afleggen voor gebruik van geweld

Amnesty International roept de Wit-Russische autoriteiten op om onmiddellijk op te houden met het gebruik van geweld tegen vreedzame demonstranten. Ook moeten zij de grove mensenrechtenschendingen van de afgelopen drie weken onderzoeken.

‘De Wit-Russische autoriteiten hebben tot nu toe geweigerd een dialoog aan te gaan met de demonstranten. Ook hebben zij ogenschijnlijk geen stappen gezet om het grootschalige politiegeweld van de eerste dagen na de verkiezingen te onderzoeken’, zegt Marie Struthers, directeur Oost-Europa en Centraal-Azië van Amnesty International.

‘Volgens onze informatie is er geen enkele strafzaak geopend tegen de politie, terwijl die honderden mensen gemarteld heeft. Wel zijn er tientallen strafrechtelijke onderzoeken gestart tegen demonstranten, meestal zonder geloofwaardig bewijs dat zij iets misdaan hebben. Wit-Russen vragen op vreedzame wijze aan de autoriteiten om verantwoording af te leggen en het ontstaan van een cultuur van straffeloosheid te voorkomen.’

‘Anders dan zij die regeren, zijn de Wit-Russen buitengewoon beheersd geweest en hebben zij vrijwel uitsluitend vreedzaam gedemonstreerd. Tienduizenden demonstranten ruimden na afloop zelfs zelf het vuilnis op en deden hun schoenen uit als ze op een bankje gingen staan.’

Achtergrond

Wit-Russen die zich verzetten tegen het al 26 jaar durende bewind van president Alexander Loekasjenko, hielden op 30 augustus een van de grootste protestmanifestaties in de moderne geschiedenis van het land. In Minsk en andere steden vroegen meer dan 100.000 mensen om het vertrek van de president, en om een onderzoek naar mensenrechtenschendingen.

In de aanloop naar 30 augustus werden meer dan vijftig journalisten gevangengezet. De persaccreditaties van een aantal journalisten werden ingetrokken  en een aantal werd het land uitgezet. Op 30 augustus zelf werden ten minste 140 vreedzame demonstranten gearresteerd. Een aantal leden van de Coördinatieraad van de oppositie werden gearresteerd op dubieuze gronden.

Gedurende de eerste drie dagen na de verkiezingen, tussen 9 en 12 augustus, reageerden de autoriteiten met het arresteren, lastigvallen en intimideren van talloze mensen. Daarbij gebruikten zij rubberkogels, stungranaten, traangas en waterkanonnen. Meer dan 6.700 mensen zijn gevangengenomen. Honderden van hen verklaarden dat er in politiebureaus en detentiecentra op grote schaal sprake was van mishandeling en marteling.

Lees meer over de situatie in Wit-Rusland