Hoe de Mau-Mau hun opstand tegen de Britten herbeleven, door de ogen van fotograaf Max Pinckers

Foto van Max Pinckers
© Max Pinckers

Hoe zorgvuldig je de geschiedenis ook probeert weg te stoppen, ooit komen de herinneringen boven. En daarmee ook de beelden en pijn. De gevangeniskampen, massagraven, galgen, marteling en gedwongen castraties: al die bruutheid waarmee de Mau Mau, de guerrillabeweging die tussen 1952 en 1960 in verzet kwam tegen de Britse kolonisator in Kenia, te maken kreeg.

De volle omvang van wat de Mau Mau-opstand wordt genoemd, en de Britse reactie daarop, lijken pas recentelijk door te dringen. Mede dankzij de openbaarmaking van een tot 2011 geheim gebleven archief. Nu poogt fotograaf Max Pinckers om delen van de weggegumde geschiedenis opnieuw met herinneringen in te kleuren.

In de fotoserie Unhistories zijn het de overlevers van dit koloniaal geweld die de gebeurtenissen opnieuw ensceneren. Een beeld geven van dat wat leek te zijn vergeten. Zo ook Mau Mau-veteraan Mburu wa Gitou. In felrode stropdas demonstreert de huidige voorzitter van een Keniaanse herdenkingsorganisatie hoe zijn 57 kameraden aan een mobiele galg werden opgeknoopt. ‘Vlak voor het einde hoorden we de slachtoffers nog praten: “Laat dit land nooit los”, zeiden ze. “Het is waar wij nu voor sterven”.’

Deze fotoserie en meer werk van Max Pinckers is t/m 13 maart 2022 te zien op de expositie Double Bind in het FOMU Antwerpen.

Lees ook over Kenia: ‘Schoolsluiting door corona werpt meisjes decennia terug in de tijd’

Bekijk ook