Op adem komen

Op adem komen

Zuurstofbar in New Delhi, India.
© Anushree Fadnavis/Reuters
Zuurstofbar in New Delhi, India.

Als je een dag door de meest vervuilde stad ter wereld wandelt, dan is het voor je longen net alsof je twee pakjes sigaretten hebt gerookt. Geen wonder dus dat in New Delhi, India – want daar gaat het om – naar schatting 30 duizend mensen per jaar vroegtijdig overlijden door de constante luchtvervuiling waaraan ze worden blootgesteld.

Op sommige dagen hangen er hier dertig keer meer deeltjes in de lucht dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog acceptabel acht, en gemiddeld is het meer dan tien keer zoveel. Je zou hopen dat de overheid daar dan iets aan doet, maar dat lukt tot nu maar matig. Mensen zijn dus op zichzelf aangewezen: ze dragen maskers met filters, installeren filterinstallaties in huis of kopen planten die ook ’s nachts zuurstof produceren om het huis fris te houden.

Allemaal dure oplossingen, waar de armen in de stad helaas weinig aan hebben. Datzelfde geldt wellicht voor deze ‘zuurstofbar’ waar mensen voor omgerekend vijf euro per kwartier pure zuurstof kunnen inademen. Zo kunnen ze letterlijk even op adem komen.