Vrij: Nabeel Rajab uit Bahrein

De Bahreinse mensenrechtenverdediger Nabeel Rajab na zijn vrijlating, samen met zijn familie op 9 juni 2020.
© Privéfoto

Vier jaar na het versturen van een paar kritische tweets kwam de Bahreinse Nabeel Rajab vrij uit de gevangenis. Maar voor hoelang?

Een Twitter-account heeft de Bahreinse Nabeel Rajab in juli 2020 niet meer. Dat is hem waarschijnlijk te riskant. Vier jaar geleden waren het juist zijn kritische tweets over de oorlog in Jemen en martelingen in een Bahreinse gevangenis, die hem achter de tralies deden belanden.

Toch is het dankzij dit sociale medium dat we zeker weten dat Rajab sinds deze zomer vrij is. ‘Na vier jaar (huilende emoticon; rood hartje), kan ik me geen mooiere dag voorstellen (biddende emoticon)’, schrijft Malak Rajab, Nabeels dochter, op 10 juni op haar tijdlijn. Op de foto zien we een lachende vader en dochter, met mondkapjes, die elkaar voorlopig niet los lijken te willen laten.

Kritische geest

Voor Malak is het niet de eerste keer dat ze haar vaders goedlachse ogen, kritische geest en steevast omgeslagen Arafatsjaal moest missen. Rajab is een bekende in de Bahreinse oppositiekringen, en daarom werd hij niet alleen vier jaar geleden maar ook in 2012, 2014 en 2015 opgepakt.

‘Sinds 2011 bekritiseer ik het repressieve regime van Bahrein’, zegt Rajab zelf in een filmpje van mensenrechtenorganisatie IFEX dat voor zijn opsluiting in 2015 lijkt te zijn gemaakt. ‘Toch zit er ook een positieve kant aan mijn opsluitingen, en dat is de aandacht die het internationaal op gang brengt. Dat sterkte mij en mijn familie in de strijd. Wij weten dat we niet alleen zijn.’

Bekend als hij is, kon ook deze zaak van Rajab op wereldwijd protest rekenen 

In 2002 richtte Rajab het Bahrein Centrum voor Mensenrechten op. Ondanks het feit dat de vergunning van deze organisatie in 2004 werd ingetrokken, blijft het een van de belangrijkste mensenrechtenorganisaties in het land. Van vrouwenrechten tot persvrijheid, geen onderwerp wordt geschuwd. Dat komt Rajab uiteindelijk zwaar te staan: op 13 juni 2016 wordt hij gearresteerd vanwege commentaar op het gewapende conflict in Jemen en verhalen over marteling in de Jaw-gevangenis in Bahrein, die in 2015 op zijn Twitter-account verschenen. Hij werd veroordeeld tot vijf jaar cel.

Vier jaar lang maakte Rajabs familie zich zorgen over zijn gezondheidstoestand in de gevangenis. Daar werd hij volgens Human Rights Watch 23 uur per dag vastgehouden met vijf andere gevangenen in een krappe, vuile en door insecten geteisterde cel van 3 bij 3 meter.

Openbare ordeverstoring

‘Zoals in alle landen is er een duidelijk verschil tussen legitieme kritiek op de overheid en pogingen om openbare ordeverstoring aan te wakkeren’, schrijven de Bahreinse autoriteiten in een e-mail aan persbureau Reuters.

Maar bekend als hij is, kon ook deze zaak van Rajab, die door Human Rights Watch-directeur Kenneth Roth al eens met Nelson Mandela werd vergeleken, op wereldwijd protest rekenen.

Uiteindelijk zal het deze internationale druk zijn waardoor Rajab op 9 juni 2020 wordt vrijgelaten. Alhoewel, vrij: het laatste deel van zijn straf zal hij onder huisarrest doorbrengen. Of hij daar zijn werk weer kan oppakken? Op Facebook blijft het merendeel van zijn berichten van deze zomer onleesbaar: ‘Inhoud niet beschikbaar’, klinken de onheilspellende woorden van de censor.

Lees ook: