Verkiezingskoorts

De Franse overheid heeft de aanval geopend op een zwemkostuum. De minister voor Vrouwenrechten‚ Laurence Rossignol‚ richtte het eerste schot op vrouwen die hun lichaam bedekken met burkini’s en andere ingetogen kledij. Dat zijn ‘vrijwillige slavinnen’‚ verklaarde ze.

Een uitdijend aantal Franse burgemeesters heeft de geweren ook geladen. De burgemeester van Villeneuve-Loubet kondigde een verbod af. Hij vindt burkini’s ‘onhygiënisch’. De burgemeester van Leucate is dat met hem eens en acht de burkini tevens in strijd met de Franse seculiere grondslagen. De burgemeester van Cannes verbood de burkini om seculiere redenen én omdat het badpak gelieerd is aan terroristische groeperingen. De burgemeester van een dorp op Corsica verbood burkini’s omdat die de openbare orde bedreigen: op zijn strand waren moslims niet-moslims te lijf gegaan‚ omdat die dames in burkini’s hadden staan fotograferen.

De burgemeester van Oye-Plage verbood de burkini ook om redenen van ordeverstorend potentieel‚ en die van Le Touquet ten slotte zei trots dat er nog nooit een burkini gesignaleerd was in zijn mondaine badplaats aan de Côte d’Opale‚ maar hij verbood hem toch ‘om voorbereid te zijn’.

Premier Manuel Valls verklaarde zich solidair met de burgemeesters en steunt ze ‘in hun strijd ter verdediging van de Franse normen en waarden’.

Frankrijk is een état laïc‚ een radicaal seculiere staat. Niet alleen is de scheiding tussen kerk en staat er gegarandeerd‚ ook uitingen van religieuze overtuigingen in overheidsgebouwen en publieke ruimtes zijn er verboden: de staat moet zich neutraal tonen tegenover welke godsdienst dan ook.

In zijn boek Onder islamofoben (2011) beschrijft de Belgische publicist Eric Hulsens hoe de wet van 1905‚ die van Frankrijk een état laïc maakte‚ er een van verzoening en tolerantie was. Daarin werd onder meer vastgelegd dat de staat aalmoezeniers in gevangenissen op de loonlijst kan hebben‚ dat hij gebouwen beschikbaar kan maken voor erediensten en dat leerlingen met keppeltjes of tulbanden gewoon onderwijs moeten kunnen krijgen op staatsscholen.

Altijd zijn er lieden geweest die de betekenis van secularisme naar eigen religieuze voorkeur probeerden aan te passen. Onmiddellijk nadat de wet was aangenomen‚ stelde de radicaal- socialistische antikatholieke parlementariër Charles Chabert al een amendement voor. Hij wilde desoutane‚ het lange zwarte priesterkleed‚ verbieden in het openbaar. Zijn argument: ‘Het kostuum maakt de priester niet alleen tot een gevangene van zijn bisschop‚ maar ook van zijn lange klerikale opleiding‚ zijn bekrompen milieu‚ zijn eigen onwetendheid‚ ik zou bijna zeggen: van zijn eigen dwaasheid. (…) Neem hem zijn kleed af! Zo zult u hem een grote stap vooruit doen zetten‚ u zult zijn hersens bevrijden. Het is niet als tiran dat ik spreek‚ maar als een man die bezorgd is om de vrijheid en de menselijke waardigheid.’

De verantwoordelijke minister destijds antwoordde dat in een wet over de scheiding van kerk en staat de staat natuurlijk niet kostuums moet gaan verbieden of voorschrijven. Het amendement werd weggestemd.

In 2004 verbood de toenmalige Franse regering vrouwen om hoofddoeken te dragen in openbare gebouwen‚ zoals ziekenhuizen en staatsscholen. Het was niet genoeg: sindsdien sturen staatsschoolhoofden aan de lopende band leerlingen naar huis omdat ze hun lange zwarte rokken niet seculier genoeg vinden. Om dezelfde reden werd het openbare scholen in verscheidene Franse gemeenten verboden om leerlingen alternatieven te bieden als er varkensvlees op het schoolmenu staat. Net als secularisme horen worst en spek bij de Franse normen en waarden‚ lichtte de burgemeester van Chilly-Mazarin toe. ‘Zo leren de kinderen wat het is om samen te leven.’

In 2017 zijn er verkiezingen in Frankrijk. Ik voorspel u dat deétat laïchet hoofdthema wordt. Partijen doen er alles aan om zo veel mogelijk op het superpopulaire Front National te lijken. Op een dag ontdekken ze dat de burkini allang verboden was voordat de Franse politiek erover begon. Door Korangeleerden. Een burkini laat details van het vrouwenlichaam zien. Voor verdere informatie zie Fatwa 83702.

Dankzij de door verkiezingskoorts overmande Franse politiek winnen de Korangeleerden. Vrouwen die zich alleen met burkini op het strand kunnen vertonen‚ zijn de verliezers.