© Amnesty International

Ruig – hoofdredactioneel door Arend Hulshof

Volkskrant-columnist Bert Wagendorp voorspelde het al op 5 september vorig jaar. Als Donald Trump ooit in gesprek zou gaan met Kim Jong-un, wat destijds nog onbestaanbaar leek, dan zouden de twee het best eens goed met elkaar kunnen vinden. Eenmaal in gesprek zou de kou volgens Wagendorp snel uit de lucht zijn en Trump kon dan ‘mooi een paar deals sluiten voor ondergrondse winkelcentra en casino’s’.

Half juni werd het onmogelijke mogelijk en sprak Trump in Singapore veertig minuten een-op-een met Kim. En inderdaad was de Amerikaanse president tijdens de persconferentie na afloop lovend over de Noord-Koreaanse leider. Hij noemde hem een ‘heel getalenteerde man, die heel veel van zijn land houdt’. Ook zei hij dat er aan de ‘prachtige stranden’ in Noord-Korea hotels en appartementen gebouwd zouden moeten worden.

De Noord-Koreaanse mensenrechten-situatie omschreef Trump in diezelfde persconferentie als ‘ruig’. Meteen voegde hij eraan toe dat het ‘op een heleboel plekken ruig’ is.

Volgens Trump zijn de gevangenen in Noord-Koreaanse strafkampen de ‘grote winnaars’ van de top

Eén ding was duidelijk: voor mensenrechten in Noord-Korea hoeven we van de Amerikaanse president geen diplomatieke inspanningen te verwachten. En dat is zorgelijk. Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker zegt dat het Noord-Koreaanse regime op deze manier ‘impliciet’ wordt erkend. En wie concessies doet aan het regime maakt volgens Breuker ‘zelf vuile handen’. ‘Vergeet niet dat er zo’n 120 duizend mensen in kampen zitten en de rest van de bevolking in moderne slavernij leeft.’

Volgens Koen De Ceuster zou een fermere opstelling van Trump echter juist ‘een averechts effect’ hebben gehad op de mensenrechten-situatie, omdat het gesprek dan direct zou stoppen en dan ben je verder van huis. Volgens de universitair docent moderne Koreaanse geschiedenis moeten veranderingen in Noord-Korea vooral komen van de Noord-Koreanen zelf.

Hoe Trump daarover denkt, is onduidelijk. Hoewel hij aanvankelijk zei dat mensenrechten slechts kort waren besproken, sprak hij dat in diezelfde persconferentie later weer tegen en zou hij het er met Kim wel degelijk uitgebreid over hebben gehad. Trump zei zelfs nog dat hij de vele gevangenen in Noord-Koreaanse strafkampen had geholpen. Zij waren volgens hem de ‘grote winnaars’ van de top.

Na de top schreef Bert Wagendorp dat Trump goed is mensen iets voor te spiegelen dat helemaal niet bestaat. Daarom kon hij ook rekenen op een ‘gematigd positieve ontvangst’ na de ‘volkomen lege deal’ die hij met Kim had gesloten. Volgens de columnist laat Trump ons geloven in een illusie. Wagendorp: ‘Dat is wat er gebeurde in Singapore: TitaTrump met zijn lege hoge hoed en hoppa! – geen konijn. Applaus!’