Met de mannen bidden tegen abortus

Het is nu bijna een jaar geleden dat in Ierland een meerderheid van de bevolking in een referendum vóór afschaffing van het abortusverbod stemde. Sinds 1 januari is de ingreep tot twaalf weken zwangerschap dan ook daadwerkelijk toegestaan. Tot dan toe was Ierland, waar zeker 80 procent van de bevolking katholiek is, een van de meest restrictieve landen op het gebied van abortuswetgeving. Zelfs na verkrachting was het verboden de zwangerschap af te breken.

Dat is in Europa trouwens nog steeds het geval op Malta, en ook in Polen, Andorra, Liechtenstein en San Marino geldt een streng verbod op abortus. Dus voor Europese ‘pro-choice’-aanhangers valt er nog heel wat werk te verrichten.

Heb erbarmen met alle baby’s die niet geboren mogen worden

De legalisering van abortus is veel Ierse strengkatholieken natuurlijk een doorn in het oog. Zo ook de missionarissen van Human Life International, een katholieke organisatie die geheel gewijd is aan ‘pro-life’. Ze verstrekken informatie over adoptie aan ongewenst zwangere vrouwen en hebben gebedsbijeenkomsten. Elke zondag in juli klimt een groepje mannen bij wijze van pelgrimstocht naar de top van de berg Croagh Patrick. Eenmaal boven wordt de biecht afgenomen en bidden ze samen. Dat de Heer erbarmen moge hebben met alle baby’s die niet geboren mogen worden. En dat hij de mannen vergeve die hun verantwoordelijkheid niet hebben genomen ten opzichte van vrouwen die abortus laten plegen.

Genoeg mensen zullen trouwens een heel andere associatie hebben bij het zien van een priester in ambtsgewaad, nu de schandalen in de katholieke kerk zich maar blijven opstapelen. Zeker als je in dit nummer van Wordt Vervolgd snel van de cover naar de tekening van Steen op de een-na-laatste pagina bladert. Of heen en weer, als een flipboekje. Brrr. Het ene moment is de biechtvader nog een en al oor, het volgende moment grijpt hij het vrome schaapje bij de bil en duwt hij z’n tong in diens mond. Waarbij de fotograaf graag expliciet vermeld wil hebben dat de geestelijke op haar foto daar op geen enkele manier iets mee te maken heeft. Amen.

De serie Blessed be the fruit van Olivia Harris is te zien op de World Press Photo-tentoonstelling in De Nieuwe Kerk in Amsterdam van 13 april t/m 7 juli.