Arend Hulshof
© Amnesty International / Karen Veldkamp

De ultieme Godwin – hoofdredactioneel door Arend Hulshof

Ooit gehoord van de Wet van Godwin? Die luidt dat iedere online discussie vroeg of laat eindigt met een nazi-vergelijking. De Amerikaan Mike Godwin bedacht de wet in 1989. Destijds was hij nog rechtenstudent en ergerde hij zich kapot aan internetgebruikers die kennelijk toen al op online fora ongefundeerd het Derde Rijk te berde brachten en daarmee elke zinnige discussie lamsloegen.

Inmiddels is ‘Godwin’ synoniem voor ‘nazi-vergelijking’. Onlangs nog maakte de Turkse president Erdog˘an zich schuldig aan een klassieke Godwin door alle Nederlanders ‘fascistisch’ te noemen. Vorig jaar deed Thierry Baudet min of meer hetzelfde toen hij Europese critici van Vladimir Poetin vergeleek met nazi-Duitsland dat angst zaaide over het Russische gevaar.

Geert Wilders maakt al jaren een Godwin door de islam geen religie maar steevast een ‘fascistische ideologie’ te noemen. Ondertussen schreeuwt de PVV-leider moord en brand als zijn partij in verband wordt gebracht met het nationaalsocialisme.

Afgelopen najaar maakte de Filipijnse president Rodrigo Duterte misschien wel de ultieme Godwin

Mike Godwin zegt dat hij de wet heeft bedacht om het inhoudelijke debat te bevorderen. Tot zijn teleurstelling misbruiken populisten zijn wet inmiddels echter om discussies te blokkeren. Nazivergelijkingen‚ zei Godwin onlangs in Vrij Nederland‚ zijn soms nodig om het gevaar van populisme en extreemrechtse bewegingen te analyseren. Met ‘doordachte argumenten’ mag je iemand als Donald Trump van Godwin best vergelijken met Adolf Hitler. Zolang je je maar ‘bewust bent van de geschiedenis’.

Afgelopen najaar maakte de Filipijnse president Rodrigo Duterte misschien wel de ultieme Godwin. Drie maanden na zijn inauguratie vergeleek hij niet zijn tegenstanders‚ maar zichzelf met Adolf Hitler. Verwijzend naar de miljoenen doden die de nazi-leider op zijn geweten had‚ zei Duterte dat hij met plezier 3 miljoen Filipijnse drugsgebruikers zou willen afslachten. Met die slachtpartij was Duterte toen al begonnen‚ en inmiddels zijn er op de Filipijnen bijna negenduizend veronderstelde drugsgebruikers en dealers vermoord. Waar veel Godwins mank gaan‚ was de vergelijking die Duterte trok misschien zo gek nog niet. Net als Hitler lijkt Duterte daadwerkelijk te geloven dat hij met massamoord zijn land verlost van een groot probleem.

Wordt Vervolgd, juni 2017