© Jorn van Eck

Write for Rights Schrijfactie

Op zo’n 600 locaties in Nederland schreven we vorig jaar samen een recordaantal brieven. Meer dan 180.000! Wereldwijd werden meer dan 5 miljoen brieven, kaarten en sms’jes verstuurd. En dat heeft effect! Hoe meer brieven, hoe groter de druk op autoriteiten om te zorgen voor gerechtigheid. We boekten dan ook vele successen.

Taner Kilic, oud-voorzitter Amnesty Turkije komt vrij en omhelst zijn vrouw en dochters
© Amnesty International

Taner werd herenigd met zijn familie

Bijna 875.000 mensen schreven tijdens Write for Rights 2017 voor de vrijlating van Amnesty Turkije-voorzitter Taner Kılıç en de Istanbul 10. Vanuit de gevangenis schreef hij een bedankbrief aan Amnesty Nederland: ‘Ik ontving in de gevangenis honderden kaarten en brieven uit Nederland. Zij geven me kracht, veel dank hiervoor. Solidariteit is de hoop voor de toekomst voor ons allemaal.’ In augustus 2018 kwam er goed nieuws: Taner Kılıç was vrijgelaten! Hij kon zijn vrouw en dochters weer in zijn armen sluiten. Maar hij en de Istanbul 10 worden nog steeds, zonder enig bewijs, aangeklaagd voor ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’.

 

Ethiopische journalist Eskinder Nega is vrij
© Yonas Tadesse/AFP/Getty Images

Eskinder kwam vrij

‘Ik ontving via mijn familie solidariteitsbrieven van Amnesty. Daardoor hielden ik en mijn familie moed (…) In 2018 werd ik vrijgelaten. Niet omdat de regering van gedachten veranderde, maar omdat mensen de vrijlating eisten van gevangen activisten, journalisten en bloggers.’ De Ethiopische journalist werd in 2012 tot 18 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij in een column kritiek leverde op de regering. In 2015 schreven honderdduizenden wereldwijd voor zijn vrijlating tijdens Write for Rights.

Tadjadine Mahamat Babouri
© Private

Mahadine werd vrijgesproken

Op 5 april 2018 kwam Tadjadine Mahamat Babouri – beter bekend als Mahadine – vrij. De mensenrechtenverdediger was op 30 september 2016 opgepakt, nadat hij regering van Tsjaad had bekritiseerd vanwege haar economische wanbeleid. Hij had een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen. Tijdens Write for Rights 2017 werden meer dan 690.000 brieven, kaartjes en petitieoproepen voor hem geschreven. ‘Ik wil mijn dankbaarheid aan iedereen overbrengen. Ik waardeer jullie, ik houd van jullie, ik respecteer jullie’, liet Mahadine weten.

Mensenrechtenactivist Ni Yulan uit China
© Private

Ni Yulan wordt niet meer lastiggevallen

Ni Yulan is gemarteld, werd geïntimideerd, zat ten onrechte gevangen en werd zeker zeven keer uit haar huis gezet. Ni Yulan komt op voor mensen die gedwongen werden hun huis te verlaten. Zij voert vreedzaam actie, maar werd door de autoriteiten voortdurend lastiggevallen. ‘Maar als reactie op jullie steun, krabbelde de politie wat terug’, zei Ni Yulan. ‘Al meer dan twee maanden lang heeft de politie ons niet lastiggevallen. Dankzij jullie gezamenlijke steun hebben wij nu eindelijk gemoedsrust.’  Tijdens Write for Rights 2017 schreven meer dan 430.000 mensen voor haar.

Johan Teterissa is in Indonesië vrijgelaten
© Privéfoto

Johan zag na 10 jaar zijn vrouw weer

De Molukse Johan Teterissa zat jarenlang ver van zijn familie gevangen op Java. In augustus 2018 werd hij overgeplaatst naar een gevangenis in Ambon, waardoor zijn familie hem weer kan bezoeken. Teterissa werd veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf nadat hij in 2007 tijdens een feestelijke bijeenkomst een traditionele dans voor de Indonesische president had opgevoerd, waarbij de dansers zwaaiden met de vlag van de Zuid-Molukken. Die vlag is verboden in Indonesië. Na Teterissa’s overplaatsing vertelden enkele medewerkers van de regering dat ze de duizenden brieven van Amnesty-supporters als een belangrijk pressiemiddel beschouwen om de vrijlating van gewetensgevangenen in overweging te nemen.

Clovis’ activisme werd beloond

Clovis Razafimalala zette zich op vreedzame wijze in tegen illegale houtkap op Madagaskar en bracht daardoor zijn leven in gevaar. ‘Ik weet niet hoeveel brieven ik heb gehad, maar het zijn er zeker duizenden,’ zei hij. ‘Ik heb zelfs brieven gekregen van schoolkinderen uit Canada. Het is ongelooflijk ontroerend en het geeft me echt moed. De campagne van Amnesty maakte een enorm verschil voor mij, want mijn verhaal kreeg daardoor wereldwijde aandacht.’ Inmiddels steunen lokale organisaties hem openlijk. Zij kenden hem in februari zelfs een prijs toe voor zijn moed.

Xulhaz’ familie voelt zich gesteund

Xulhaz Mannan uit Bangladesh durfde op te komen voor de rechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). Op 25 april 2016 werd hij door leden van een militante islamitische groepering op gruwelijke wijze vermoord. Honderdduizenden mensen vroegen de regering van Bangladesh om gerechtigheid en stuurden zijn familie woorden van vriendschap en steun. ‘Het is ongelooflijk,’ zei Xulhaz’ broer Minhaz. ‘Zoveel zorg en liefde voor Xulhaz. Ik kan mijn ogen niet geloven. Ik bedank iedereen hiervoor.’

Een lid van MILPAH met kaarten van Amnesty-supporters

MILPAH kan door met de strijd

MILPAH is een organisatie van mensenrechtenverdedigers die opkomen voor de belangen van de Hondurese inheemse bevolking. Ze worden voortdurend lastiggevallen, bedreigd of zelfs vermoord. ‘Dankzij Amnesty en andere internationale organisaties zijn we er nog steeds,’ zeiden de mensen van MILPAH. ‘We hebben niet alle brieven kunnen lezen. Maar we zijn blij en trots dat we vrienden in de hele wereld hebben: kinderen, jonge mensen, volwassenen. Dat geeft ons kracht. We voelen ons niet alleen. Het geeft ons de moed om door te gaan met de strijd voor mensenrechten en het milieu.’

 

Eerdere successen van Write for Rights

 

Goed nieuws

 • Grafitti in Finland uit solidariteit met Bayram Mammadov en Giyas Ibrahimov.
  © Amnesty International
  Goed nieuws

  Azerbeidzjan laat activisten vrij

  Lees meer
 • © AI
  Goed nieuws

  Politie beschermt demonstraties voor vrouwenrechten Oekraïne

  Lees meer
 • Gulzar Diushenova
  © Svetlana Zelenskaya/Amnesty International
  Goed nieuws

  Kirgizië: goed nieuws voor mensen met een handicap

  Lees meer
 • Imelda Cortez, El Salvador
  © Reuters/Jose Cabezas
  Goed nieuws

  El Salvador: slachtoffer verkrachting vrijgesproken

  Lees meer

Waar kan ik terecht met vragen?

Bij het team van Write for Rights: Writefor Rights@amnesty.nl, 020 7733 500.