Mensenrechtenactivisten worden in Rusland van verschillende kanten geïntimideerd, bedreigd of aangevallen: door de overheid, extremistische groeperingen, media, machtige private belangengroeperingen of een combinatie hiervan. Om zichzelf tegen aanvallen te beschermen willen ze bewakingscamera’s, verstevigde deuren, veilige computers, een brandkast. Jij kunt hen helpen. Met jouw gift kunnen de Russische mensenrechtenverdedigers hun belangrijke werk voortzetten. Lees hier wat zij nodig hebben of doneer direct.

Steun de mensenrechtenverdedigers

Wat hebben zij nodig?

De wegen die medewerkers van Legal Basis naar verafgelegen strafkolonies brent, zijn vaak slecht berijdbaar

Legal Basis

Legal Basis verleent bijstand aan gevangenen in verafgelegen strafkolonies. De medewerkers onderzoeken in de kampen misstanden. Ze hebben al veel rechtszaken gewonnen waardoor gevangenen beter worden behandeld. Voor de autoriteiten zijn de bevindingen van Legal Basis beschamend, dus werken ze de ngo tegen. Sluiting dreigt en de organisatie heeft enorm hoge boetes gekregen en hun rekening is geblokkeerd. Legal Basis heeft dringend een auto met vierwielaandrijving nodig om gevangenen in moeilijk bereikbare gebieden te bezoeken. Jij kunt daarbij helpen.

Lees meer en steun
Een medewerker van Man and Law verwijdert belasterende leuzen van het kantoor

Man and Law

De medewerkers van Man and Law zetten zich in voor de bescherming van kinderrechten, ze controleren gevangenissen op misstanden en steunen slachtoffers van marteling. Als dat nodig is, spannen ze een rechtszaak aan. De afgelopen jaren wonnen ze tientallen zaken. Vanwege lastercampagnes moet de ngo zich nu beveiligen. Daarvoor zijn bewakingscamera’s, nieuwe computers en een brandkast nodig. Ook willen zij een veiligheidstraining volgen en een nieuwe website bouwen om het belang van hun werk beter te laten zien. Jouw bijdrage is daarom zo belangrijk.

Lees meer en steun
Medewerkers van Organisatie X staan soldaten en hun ouders bij wanneer zij klachten hebben over de slechte behandeling in het leger

Organisatie X: Voor soldatenrechten

Deze organisatie onderzoekt de verschrikkelijke wantoestanden in het Russische leger. Soldaten worden mishandeld, verkracht, uitgehongerd en gemarteld. De medewerkers verlenen gratis juridische en medische bijstand aan slachtoffers en hun familie en geven voorlichting over legale alternatieven voor de dienstplicht. De organisatie wil uit veiligheidsoverwegingen niet bij naam genoemd worden. Als zogenaamde ‘Buitenlandse Agent’ staat de organisatie onder toezicht van de autoriteiten. In de media worden de medewerkers met haatcampagnes belasterd. Veiligheid, ook digitaal, is daarom een must. Hiervoor is apparatuur nodig en communicatietraining. Jij kunt hen daarbij helpen.

Lees meer en steun
Activist Igor Kalyapin nadat hij werd aangevallen

Committee against Torture

De medewerkers van het CAT strijden tegen marteling door politie en gevangenispersoneel. Ze kregen al 136 daders in de cel. Tegenwerking is het gevolg,  medewerkers zijn aangevallen, kantoren in brand gestoken en onderzoeken belemmerd. Onderzoek naar bewijsmateriaal is zeer kostbaar. Voor de bescherming van slachtoffers die aangifte doen, is evacuatie nodig. CAT-medewerkers hebben zelf ook beveiligingsapparatuur nodig. Met een Facebook-campagne willen ze aandacht vragen voor de martelingen. Onderzoek naar bewijsmateriaal is zeer kostbaar. Jouw donatie is daarom enorm welkom.

Lees meer en steun
Een feestelijke bijeenkomst van het Netwerk voor de vrede

Netwerk voor de vrede

In het zuiden van Rusland is een netwerk van vrouwenorganisaties intensief betrokken bij vredesinitiatieven in hun regio. Daar is het al jaren onveilig, onder meer door het conflict in Oost-Oekraïne. De vrouwen zijn staan zwaar onder druk, worden geïntimideerd en zwartgemaakt met haatcampagnes in de media. Om hun werk veilig te kunnen doen, willen de vrouwen hun computers tegen inbraak beveiligen en online veilig communiceren. Ook willen ze een training om nog effectiever te kunnen onderhandelen over vrede in conflictgebieden. Jouw donatie is enorm welkom.

Lees meer en steun
Studenten van Citizens Watch schilderen hatelijke symbolen op hun school weg

Citizens Watch

Citizens Watch woont rechtszaken bij tegen vreedzame demonstranten, organisaties die worden tegengewerkt of zaken over machtsmisbruik door de politie. De justitie-waakhond is bestempeld tot ‘Buitenlandse agent’, wat voor Russen gelijkstaat aan landverrader. Om informatie over het recht op een eerlijk proces breed te verspreiden, wil Citizens Watch een website bouwen en online-trainingen ontwikkelen voor proceswaarnemers. Om de activisten te beveiligen, zijn nieuwe deuren en veiligheidsapparatuur nodig. Met jouw donatie draag je daaraan bij.

Lees meer en steun
Buitenlandse agentenwet Rusland
© Yulia Orlova/HRC Memorial

Memorial

Memorial werkt in de Noordelijke Kaukasus waar journalisten en activisten slachtoffer zijn van geweld, ontvoering en moord. Memorial probeert de daders voor de rechter te brengen. Ook de medewerkers zijn in elkaar geslagen, een kantoor werd in brand gestoken. Het hoofd van Memorial in Tsjetsjenië zit na een verzonnen aanklacht vast. Om burn-outs te voorkomen, hebben medewerkers dringend psychologische bijstand nodig. Het kantoor moet worden beveiligd tegen afluisteren, en ze willen professioneel advies voor een sterk PR-offensief. Help Memorial haar werk voort te zetten.

Lees meer en steun

Doe een donatie en Amnesty zorgt dat jouw geld terecht komt op de plek waar het het hardste nodig is

Steun de mensenrechtenverdedigers in Rusland

Ja, ik help mee