Demonstration Against Hungary's Anti-LGBT Law, In Amsterdam
© Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto

Vacature Activistenleider Protect the Protest

Vacature Activistenleider Protect the Protest

Activistenleiders gezocht voor de Protect the Protest campagne in verschillende steden

Op dit moment zijn we voor onze Protect the Protest campagne op zoek naar activistenleiders. Het gaat om een vrijwillige functie voor gemiddeld 4-6 uur per week voor minimaal 1 jaar.

Het aantal demonstraties in Nederland en elders in de wereld is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Wereldwijd staat het recht om te demonstreren onder druk. Daarom start Amnesty een internationale campagne om het belang van het demonstratierecht onder de aandacht te brengen. In onze Nederlandse campagne zijn lokale acties een belangrijk onderdeel van de strategie. Met twintig campagneteams gaan we aan de slag om het recht op demonstreren op lokaal niveau te versterken. Dat doen we door acties te voeren om de lokale regelgeving te verbeteren en organisatoren van demonstraties te ondersteunen. Voor deze (al bestaande en nieuwe) campagneteams zoeken we activistenleiders.

De steden waar we actief op zoek zijn: Amsterdam, Breda, Delft, Den Bosch, Den Haag, Dordrecht, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Hoorn, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Sittard/Geleen, Tilburg, Utrecht, Volendam, Wageningen en Zwolle.

Wat ga je doen?

Als activistenleider ben je verantwoordelijk om in jouw stad een team op te zetten van drie tot vijf gemotiveerde activisten. Samen met je team ga je acties bedenken en uitvoeren om ervoor te zorgen dat het recht om te demonstreren in jouw stad goed geregeld is. Je coördineert de acties en coacht de activisten in hun uitvoerende taken en persoonlijke ontwikkeling. Je bouwt aan een netwerk van activisten in jouw stad, zowel binnen als buiten Amnesty.

Wie ben je?

Je bent betrokken bij het onderwerp demonstratierecht of wil hier meer over leren. Je hebt oog voor alle groepen in de maatschappij en benadert het onderwerp door een intersectionele lens. Je maakt graag contact met nieuwe mensen en bent in staat een team op te bouwen van gemotiveerde activisten en deze te behouden. Projectmatig werken past bij jou en je houdt graag het overzicht. Je hebt gemiddeld 4-6 uur in de week die je als vrijwilliger kan besteden en hebt een flexibele werkhouding (avond/weekend). Daarnaast beheers je het Nederlands voldoende.

Wat bieden wij jou?

Als activistenleider ben je onderdeel van de landelijke campagne Protect the Protest en bieden we je een trainingstraject van minimaal 11 trainingen en een certificaat na het voltooien van dit traject. Je leert hierin de ins en outs van organizing (een veelgebruikte werkmethode voor NGO’s) met o.a. trainingen in storytelling, coachend leiderschap, teambuilding en meer. Je krijgt veel vrijheid om je eigen ideeën uit te werken binnen de campagnestrategie. Ook heb je wekelijks een coachingsgesprek met jouw organizer waarmee je persoonlijke leerdoelen opstelt en hierop reflecteert. Uiteraard bieden we ook een onkostenvergoeding.

Goed om te weten

Wij zijn op zoek naar mensen uit alle groepen in de samenleving voor een diverse samenstelling van ons team. Voel je vrij om eerst contact op te nemen als je vragen hebt over de vacature en of deze bij jou past. Woon je niet in een van de bovengenoemde steden, maar wil je wel actief worden in de campagne? Neem dan contact met ons op om te kijken welke mogelijkheden er zijn.

Wil jij in actie komen voor demonstratierecht in Nederland?

Vul dan hieronder het aanmeldformulier in met je motivatie en je CV. Indien je geen standaard CV hebt, dan is een korte beschrijving van jouw relevante ervaring ook voldoende. Heb je nog vragen, neem dan contact op via: demonstreren@amnesty.nl