vacaturebeeld
© Amnesty International

Senior beleidsmedewerker technologie en mensenrechten

Senior beleidsmedewerker technologie en mensenrechten

Amnesty International werkt voor mensenrechten. Die waarborgen vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid. Amnesty doet onderzoek, voert actie en steunt verdedigers van mensenrechten wereldwijd. Wij zoeken daarom collega’s die diversiteit en inclusie belangrijk vinden. In Nederland telt de organisatie ruim 250.000 leden en donateurs. Op het kantoor in Amsterdam werken 120 betaalde medewerkers en 60 vrijwilligers.

In verband met uitbreiding van het programma zoeken wij een

Senior beleidsmedewerker technologie en mensenrechten

Voor 32 à 40 uur per week.

De digitaliseringsagenda’s van de Nederlandse en Europese beleidsmakers ontwikkelen zich in een rap tempo. Amnesty International ziet dat er te weinig aandacht wordt besteed aan mensenrechten bij de introductie van nieuwe technologieën in de overheidspraktijk en in nieuwe tech-wetgeving. Ben jij iemand die internationale mensenrechtenstandaarden weet te vertalen naar regulering voor bijvoorbeeld gezichtsherkenning in de openbare ruimte, risico-profilering door de politie of semi-geautomatiseerde besluitvorming bij belastingdienst? Snap jij wat er nodig is om een toeslagenaffaire 2.0 te voorkomen? Lees dan even door.

De functie

Amnesty International Nederland is op zoek naar een nieuwe collega die technologie en het recht weet te koppelen. Deze nieuwe collega kent de onlinewereld, en de wereld van big data, geautomatiseerde besluitvorming, robotisering en kunstmatige intelligentie. De nieuwe collega ziet de mogelijkheden van nieuwe technologieën voor de bescherming van mensenrechten, maar ook de uitdagingen en eventuele risico’s ervan, zoals rondom de uitrol van smart cities en data-gedreven fraude- en criminaliteitsopsporing.

Afdelingsinformatie

Het programma Technologie en Mensenrechten maakt deel uit van de afdeling Mensenrechtenbeleid van Amnesty Nederland. Daarbinnen werken 30 betaalde medewerkers en diverse vrijwilligers en stagiairs aan verschillende programma’s. Je werkt als inhoudelijk deskundige en werkt samen met de afdelingen Media & Politieke Zaken, Mobilisatie & Actie en Fondsenwerving & Marketing. Binnen de internationale Amnesty-organisatie maakt het programma Technologie en Mensenrechten deel uit van Amnesty Tech dat o.a. is gevestigd in London, Berlijn, Silicon Valley, Toronto, Tunis en Hong Kong. De nieuwe collega werkt nauw samen met de collega’s van Amnesty Tech.

De werkzaamheden bestaan onder andere uit:

 • Signaleren, volgen en analyseren van wetgeving, jurisprudentie en overheidsbeleid;
 • Beleidsbeïnvloeding op de implementatie van internationale mensenrechtenstandaarden bij o.a. ministeries, gemeenten, toezichthouders, en uitvoeringsdiensten;
 • (Mede)-organiseren en -uitvoeren van publieksbijeenkomsten en andere vormen van externe communicatie over mensenrechten en technologie;
 • Externe vertegenwoordiging van Amnesty International op nationale en internationale fora;
 • Onderhouden van een divers netwerk: van politie tot ngo’s en van ministeries tot activisten;
 • Adviseren van de programmaleider Technologie en Mensenrechten over beleidsposities en strategie;
 • Meewerken aan activiteiten en campagnes.

De ideale kandidaat heeft het volgende profiel:

 • Academisch werk- en denkniveau: bij voorkeur een master in de richting van Law and Technology; internationaal recht, Nederlands recht, informatie recht, of soortgelijke master;
 • Ten minste vijf jaar beleidsmatige of juridische ervaring op het snijvlak van technologie en mensenrechten;
 • Aantoonbare ervaring met beleidsbeïnvloeding van overheden en uitvoeringsinstanties;
 • Goede kennis van nationale en internationale mensenrechtensystemen en -mechanismen;
 • Kunde in het omzetten van analyse in actie die ondersteunend is aan beleidsbeïnvloeding;
 • Bedrevenheid in bruggen slaan tussen de politieke, juridische en technologische kant van mensenrechtenbedreigingen en -oplossingen;
 • Gedrevenheid in het bouwen en onderhouden van effectieve en relevante netwerken;
 • Stressbestendigheid, initiatiefrijk en samenwerkingsgericht;
 • Uitstekende beheersing van het Nederlands en het Engels.

We blijven werken aan een organisatie waar alle talenten zich thuis voelen. Voor een diverse samenstelling van ons team zijn we in het bijzonder geïnteresseerd in kandidaten met een multiculturele achtergrond.

Arbeidsvoorwaarden

We bieden een contract voor bepaalde tijd voor de duur van een jaar voor 32 à 40 uur per week (en bij voorkeur per direct), met de mogelijkheid van verlenging tot maximaal 3 jaar.

De arbeidsvoorwaardenregeling van Amnesty International, afdeling Nederland is van toepassing. Het salaris bedraagt bij indiensttreding minimaal € 3.924,47 en maximaal € 5.232,63 bruto per maand bij een 40-urige werkweek. Wij bieden een prettige werksfeer en goede secundaire arbeidsvoorwaarden.

Contactgegevens

Voor meer informatie over de functie kun je op werkdagen contact opnemen met Merel Koning, programmaleider technologie en mensenrechten: m.koning [at] amnesty.nl of +31207733548.

Je sollicitatiebrief en CV ontvangen wij graag uiterlijk dinsdag 11 mei a.s. Je kunt gebruik maken van het sollicitatieformulier hieronder. De brief kan worden gericht aan Paul Helsloot, manager afdeling Mensenrechtenbeleid.

De eerste gespreksronde vindt plaats in de week van 17 mei a.s. via Teams. De kandidaten die hiervoor worden uitgenodigd, worden hierover uiterlijk vrijdag 14 mei a.s. geïnformeerd.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.