Vijf Chinese kampioenen. V.l.n.r.: Rinchen Tsultrim, Zhang Zhan, Ilham Tohti, Li Qiaochu en Gao Zhisheng.

China, de Olympische Spelen en ‘sportswashing’

China, de Olympische Spelen en ‘sportswashing’


In 2022 organiseert China de Olympische en Paralympische Winterspelen. De Chinese regering wil graag China’s imago oppoetsen met de organisatie van dit grootse sportevenement dat verbroedering en internationale uitwisseling wil bevorderen.

Het is zeer zorgwekkend dat de Chinese regering tegelijkertijd een immens systeem toepast van verstikkende censuur en controle over wat mensen kunnen zeggen en mogen zien. Burgerjournalist Zhang Zhan, de Oeigoerse academicus Ilham Tohti, mensenrechtenverdediger Li Qiaochu, mensenrechtenadvocaat Gao Zhisheng, de Tibetaanse monnik Rinchen Tsultrim en vele anderen zitten vast omdat zij voor hun mening uitkwamen.

Sportswashing

Met de organisatie van de Winterspelen van 2022 wil de Chinese regering laten zien hoe China is gegroeid sinds het land de Zomerspelen van 2008 organiseerde. De regering wil de Chinese supermacht-status in de kijker zetten en tegelijkertijd de aandacht afleiden van de hopeloze mensenrechtensituatie in het land. Dit is een vorm van sportswashing: met de organisatie van een prestigieus sportevenement het imago van een land oppoetsen en verdoezelen dat er veel mis is wat betreft het naleven van de mensenrechten.

Het is zeer zorgwekkend dat de Chinese regering een groots sportevenement organiseert dat moet verbroederen en tegelijkertijd massale censuur toepast op wat mensen kunnen zeggen en mogen zien. De internationale gemeenschap moet deze gelegenheid aangrijpen om de Chinese regering eraan te herinneren dat respect voor de mensenrechten een fundamentele voorwaarde is voor China om een ​​verantwoordelijke wereldmacht te worden. Het moet voorkomen worden dat China ​​de Olympische Spelen misbruikt om de mensenrechtenschendingen aan het zicht te onttrekken.

Vijf Chinese kampioenen. V.l.n.r.: Rinchen Tsultrim, Zhang Zhan, Ilham Tohti, Li Qiaochu en Gao Zhisheng.
Vijf kampioenen. V.l.n.r.: Rinchen Tsultrim, Zhang Zhan, Ilham Tohti, Li Qiaochu en Gao Zhisheng.

Vijf kampioenen

Tijdens deze Olympische Winterspelen nodigen we de wereld uit om op te komen voor vijf mensen die vastzitten vanwege het uitoefenen van hun mensenrecht op vrijheid van meningsuiting. Burgerjournalist Zhang Zhan, de Oeigoerse academicus Ilham Tohti, mensenrechtenverdediger Li Qiaochu, mensenrechtenadvocaat Gao Zhisheng en de Tibetaanse monnik Rinchen Tsultrim behoren allemaal tot gemeenschappen die bijzonder hard zijn getroffen door de voortdurende aanvallen van de Chinese regering op de vrijheid van meningsuiting Bekijk ook: Het recht op vrije meningsuiting in China  en aanverwante mensenrechten.

Gewoon door zich vreedzaam uit te drukken en door te weigeren toe te geven aan repressie, hebben deze vijf kampioenen blijk gegeven van moed op Olympisch niveau. Hun onmiddellijke vrijlating is belangrijk als een eerste en publieke stap voor de Chinese regering om zich oprecht te verbinden aan een betere bescherming van de mensenrechten van iedereen in China, in overeenstemming met de internationale mensenrechtennormen en het Olympisch Handvest Bekijk ook: China moet zich aan de regels houden .

CHINA, LAAT ZHANG, ILHAM, LI, GAO EN RINCHEN VRIJ!

Teken de petitie

Amnesty’s oproep

Amnesty roept de Chinese regering, andere regeringen, het Internationaal Olympisch Comité en de Nationale Olympische Comités op om hun verplichtingen respectievelijk hun verantwoordelijkheden op het gebied van de mensenrechten na te komen.

Kijk hier voor de uitgebreide versie van onze oproep Bekijk ook: Amnesty's oproep .