Sport en mensenrechten

Landen proberen sport te gebruiken – soms subtiel, soms schaamteloos – om zichzelf niet alleen een beter imago te geven, maar om tegelijk de aandacht af te leiden van mensenrechtenschendingen. Dat gebeurt onder meer in Saudi-Arabië, Qatar en China. In sommige landen die een groot internationaal sportevenement organiseren, nemen de mensenrechtenschendingen bovendien toe. Dat blijft vaak zonder gevolgen voor de verantwoordelijken voor de schendingen. Het eigen straatje wordt schoongeveegd, kritische geluiden gesmoord en kwalijke praktijken worden aan het oog onttrokken.

Bouwwerkzaamheden in het centrum van Doha, de hoofdstad van Qatar.
© Getty Images/Robert Harding World Imagery
  • Nieuws
    1 juli 2022

    Amnesty International, FNV en VVCS roepen de FIFA en Qatar op een uitgebreid compensatieprogramma voor uitgebuite arbeidsmigranten in Qatar op te zetten

    Amnesty International, FNV en VVCS roepen de FIFA en Qatar op een compensatieprogramma voor uitgebuite arbeidsmigranten in Qatar op te zetten

  • Vuurwerk tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Beijing in 2008.

    Het probleem

    Rondom grote sportevenementen, zoals het WK voetbal of de Olympische Spelen, kunnen verschillende mensenrechtenschendingen voorkomen.

  • Een rode kaart voor mensenrechtenschendingen rondom sportevenementen

    Wat wil Amnesty?

    Amnesty's aanbevelingen om mensenrechtenschendingen die verband houden met grote sportevenementen tegen te gaan.

  • Amnesty in actie voor arbeidsmigranten die in Qatar bij de biou voor WK-faciliteiten worden uitgebuit

    Wat doet Amnesty?

    Wat doet Amnesty om schendingen van mensenrechten rondom grote sportevenementen te voorkomen en tegen te gaan?

  • Skicomplex Secret Garden in Zhangjiakou in de Chinese provincie Hebei is een van de locaties van de Olympische Winterspelen 2022.

    China en de Olympische Spelen

    Met de organisatie van de prestigieuze Olympische Spelen wil China de slechte mensenrechtensituatie in het land verdoezelen.

  • Twee deelnemers aan de Dakar-rally die in 2020 in Saudi-Arabië plaatsvond

    Saudi-Arabië en sportswashing

    Saudi-Arabië wil met grote sportevenementen het imago oppoetsen en de slechte mensenrechtensituatie verdoezelen. Dat is sportswashing.