Esther Kiobel neemt het op tegen Shell
© Amnesty International

Één Nigeriaanse weduwe vs Shell

De Nigeriaanse Esther Kiobel daagt oliegigant Shell voor de rechter. De aanklacht: medeplichtigheid aan de executie van haar man, Barinem Kiobel. Hij behoorde, naast Ken Saro-Wiwa, tot de ‘Ogoni Nine’, de negen mannen die zijn opgehangen omdat ze kritisch waren op Shell en het militaire regime. Op dinsdag 12 februari 2019 vindt de eerste zitting plaats in Den Haag.

De executie van Barinem Kiobel

Barinem Kiobel was in de jaren negentig een hooggeplaatste ambtenaar binnen de Nigeriaanse overheid, toen er in zijn thuisregio Ogoniland in de Nigerdelta een protestbeweging, MOSOP, ontstond. MOSOP streed tegen de vervuiling als gevolg van Shells oliewinning in hun woongebied.  De Nigeriaanse autoriteiten sloegen de protesten met bruut geweld neer, waarbij honderden doden vielen. Barinem Kiobel sprak zich hier kritisch over uit en weigerde mee te werken aan de onderdrukking van zijn volk. Vanwege zijn kritische houding tegen de Nigeriaanse overheid en Shell werd hij samen met de andere acht mannen van de Ogoni Nine in 1995 opgepakt. Na een showproces werden zij schuldig bevonden en opgehangen.

© Amnesty International

De rechtszaak

Tot nu toe hebben de verantwoordelijken hun straf kunnen ontlopen. Shell ontkent enige vorm van betrokkenheid. Esther Kiobel heeft geprobeerd om Shell in de Verenigde Staten aan te klagen, maar na ruim tien jaar procederen oordeelde het Amerikaanse Hooggerechtshof dat de VS niet bevoegd waren om de zaak te behandelen. Nu, ruim twintig jaar verder, klaagt ze samen met drie andere weduwen van de Ogoni Nine Shell aan in Nederland. De aanklacht: medeplichtigheid aan de executies van de Ogoni Nine. Ze hoopt dat er eindelijk gerechtigheid komt voor de geëxecuteerde mannen en het Ogoni-volk.

Laat Esther weten dat je haar steunt

Stuur hier je boodschap!
 

Esther Kiobel’s geschiedenis met Shell

 

Shell’s belang in Nigeria

$220 - $240 mln

winst

Shells jaarlijkse winst uit olieproductie in Nigeria in de jaren '90

1.000.000

vaten ruwe olie

Shells dagelijkse productie van ruwe olie, de helft van Nigeria's totale productie

20%

van Shells olie- en gasvoorraden

In 1996 bevond zich 20% van alle natuurlijke olie- en gasvoorraden van Shell in Nigeria

 
Esther Kiobel
© Amnesty International

´Ik voel nog steeds de pijn in mijn hart, omdat mijn man werd vermoord, en ik wil gerechtigheid voor hem en mijn volk.´

 

Amnesty Rapport: In the Dock

Amnesty deed onderzoek naar de rol van Shell in het oneerlijke proces en de executie van de Ogoni Nine. Lees hier het hele rapport.