Onze prioriteiten

Om zo effectief mogelijk te werk te gaan, richt Amnesty Nederland zich op landen en onderwerpen waarover we veel kennis hebben. Alle informatie daarover vind je in onze dossiers.

Een overzicht van waar we ons komende jaren op richten vind je in ons Meerjarenbeleidsplan.

Nederland, Hoorn. 15-03-2020 Bij de spoedeisende hulp van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn is een noodtent geplaatst ivm het coronavirus, dit vanwege de verwachte drukte. In deze tent worden alle patiënten opgevangen die binnenkomen voor de spoedeisende hulp. In de tent worden de patiënten vervolgens beoordeeld op hun klachten en beslissen artsen hoe zij het snelst geholpen kunnen worden.
© Ramon van Flymen / Hollandse-Hoogte

Mensenrechten en corona

 • Een man loopt in India over een stuk uitgedroogd land

  Klimaat en mensenrechten

  Prioriteiten

  Door opwarming van de aarde worden mensenrechten van vooral kwetsbare mensen geschonden. Ook daarom moet klimaatverandering tegengegaan worden.

  Lees meer
 • Technologie en mensenrechten

  Prioriteiten

  Technologie speelt een steeds grotere rol in ons leven. Wat moet er gebeuren om mensenrechten te beschermen in het digitale tijdperk?

  Lees meer
 • In Thailand wordt de temperatuur gemeten in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. © Yuttachai Kongprasert/SOPA Images via ZUMA Wire

  Mensenrechten en corona

  Prioriteiten

  Welke gevolgen heeft het coronavirus Covid-19 op de mensenrechten en wat vindt Amnesty International. Lees het in het coronadossier.

  Lees meer
 • Op Schiphol worden op 12 april 2016 vier verdachten gefouilleerd. Volgens de marechaussee was er sprake van een ‘verdachte situatie’.

  Contraterrorisme

  Prioriteiten

  Bij het bestrijden van terrorisme nemen overheden steeds vaker veiligheidsmaatregelen die inbreken op burgerrechten, zoals het recht op privacy.

  Lees meer
 • Amnesty-onderzoeker Donatella Rovera in Raqqa in februari 2018

  Crisisonderzoek

  Prioriteiten

  Crisisonderzoek: onze Crisis Response Team kan snel mensenrechtenschendingen onderzoeken en burgers in gewapende conflicten beschermen.

  Lees meer
 • Eerlijke Geldwijzer

  Prioriteiten

  De Eerlijke Geldwijzer vergelijkt het beleid van de tien grootste banken en verzekeraars op de Nederlandse markt op maatschappelijke onderwerpen.

  Lees meer
 • Preventief fouilleren door de politie bij een actie tegen drugsgerelateerde overlast in het centrum van Enschede. Etnische minderheden worden in Nederland vaker onderworpen aan politiecontroles dan witte Nederlanders terwijl daar geen objectieve reden voor is.

  Etnisch profileren

  Prioriteiten

  Etnische minderheden worden in Nederland vaker onderworpen aan politiecontroles dan witte Nederlanders terwijl daar geen objectieve reden voor is.

  Lees meer
 • Bijeenkomst voor vrijwilligers van een mensenrechtenprogramma in Sierra Leone

  Human rights capacity-building programme

  Prioriteiten

  HURICAP traint en ondersteunt organisaties en activisten in Afrika en het Midden-Oosten, zodat zij effectiever voor mensenrechten kunnen opkomen.

  Lees meer
 • Bulgaarse oproerpolitie bij een prikkeldraadhek aan de Bulgaars-Turkse grens (2014). De Bulgaren bouwden het hek in een reactie op het stijgende aantal asielzoekers en vluchtelingen, die voornamelijk uit Syrië afkomstig waren.

  Mensenrechten in Europa

  Prioriteiten

  Europa had de mensenrechten altijd hoog in het vaandel staan. Maar in een reactie op terroristische aanslagen en de vluchtelingenstroom uit het Midden-Oosten en Afrika, nemen steeds meer EU-lidstaten wetten aan die de mensenrechten ondermijnen en de rechtstaat uithollen.

  Lees meer
 • Tijdens het vrijdagmiddaggebed in de Essalam Moskee op 3 februari 2017 vormen Rotterdammers een menselijk schild om hun islamitische mede-Rotterdammers, om hen te laten ervaren dat je in vrijheid en veiligheid je geloof mag beleven. Ze gaan met imam Azzedine Karrat op de foto.

  Mensenrechten in Nederland

  Prioriteiten

  Mensenrechtenschendingen gebeuren niet alleen in landen met grote armoede of gewapende conflicten. Ook in Nederland staan mensenrechten onder druk.

  Lees meer
 • Politie pakt mensenrechtenverdediger Alexeyev op in Moskou, Ruslandd

  Mensenrechtenverdedigers

  Prioriteiten

  Mensenrechtenverdedigers worden bedreigd, gevangengezet, gemarteld of zelfs vermoord. Ze worden ten onrechte uitgemaakt voor terrorist of spion.

  Lees meer
 • Uitgeprocedeerde asielzoekers van de groep ‘We are here’ verblijven in oktober 2015 in de kelder van het Wereldhuis in Amsterdam.

  Migranten zonder verblijfsrecht

  Prioriteiten

  Bepaalde groepen migranten hebben geen recht op opvang. Vaak leven ze onder erbarmelijke omstandigheden op straat of zitten vast in vreemdelingendetentie.

  Lees meer
 • De Russische oproerpolitie arresteert een man die protesteert tegen de veroordeling van oppositieleider Alexei Navalny tot vijf jaar gevangenisstraf

  Police and Human Rights Programme

  Prioriteiten

  De politie en andere wetshandhavers moeten de mensenrechten respecteren en beschermen en daarin hun eigen verantwoordelijkheid nemen.

  Lees meer
 • Demonstratie van verkrachtingsslachtoffers in Denemarken

  Seksueel geweld in Nederland

  Prioriteiten

  Verkrachting wordt in Nederland vaak niet bestraft. Omdat de wet ouderwets is. Amnesty vindt dat die snel moet worden aangepast.

  Lees meer
 • Een vrouw in de Nigerdelta in Nigeria staat bij een olieput die meermaals olie heeft gelekt

  Shell in Nigeria

  Prioriteiten

  Shell en andere multinationals winnen olie in de Nigerdelta. Door grootschalige olielekkages leven de bewoners van het gebied in grote armoede.

  Lees meer
 • De presidenten van China en Rusland op een bijeenkomst van BRICS-landen in 2015

  Strategische Verkenningen

  Prioriteiten

  De afdeling Strategische Verkenningen van Amnesty Nederland brengt internationale politieke en juridische ontwikkelingen in kaart.

  Lees meer
 • Koerdische familie uit Syrië in de haven van Piraeus, Griekeneland, in juli 2016, twee dagen nadat de Turkije-deal van kracht ging. Ze kunnen niet verder Europa in, maar ook niet terug naar Turkije, omdat sommigen van hen een chronische ziekte hebben.

  Vluchtelingen

  Prioriteiten

  Vluchtelingen zijn kwetsbaar en hebben extra bescherming nodig. Amnesty zet zich in voor een goede behandeling van iedereen die vlucht voor geweld.

  Lees meer
 • Een huishoudelijke hulp begeleidt in kind in Doha, Qatar. Veel huishoudelijk personeel wordt in Qatar uitgebuit.

  Qatar

  focusland

  In Qatar werken bijna 2 miljoen arbeidsmigranten, onder meer aan stadions voor het WK voetbal. Ondanks hervormingen zijn de arbeidsomstandigheden slecht.

  Lees meer
 • Elżbieta Podleśna in de rechtbank in Warschau in 2019, met een poster waarop het aantal steunbetuigingen uit Nederland staat vermeld. Ze werd met 13 andere vrouwen gehoord over hun rol in een demonstratie.

  Polen

  focusland

  De Poolse regering krijgt steeds meer macht in handen en voert vergaande hervormingen door die de rechtsstaat bedreigen.

  Lees meer
 • Hongarije

  focusland

  Dankzij een ruime meerderheid in het Hongaarse parlement kunnen premier Orbán en zijn partij met nieuwe wetten de rechtsstaat uithollen.

  Lees meer
 • China

  focusland

  In China worden mensenrechtenverdedigers gemarteld en vervolgd. Het recht op vrije meningsuiting is sterk ingeperkt. Internetcensuur is een groot probleem.

  Lees meer
 • Een student in Atjeh in Indonesië probeert een agent van de oproerpolitie weg te duwen

  Indonesië

  focusland

  In Indonesië maken leger en politie zich regelmatig schuldig aan mensenrechtenschendingen en onnodig en buitenproportioneel geweld.

  Lees meer
 • Protest tegen detentie van illegale asielzoekers bij een detentiecentrum in Rotterdam, op 13 december 2014.

  Nederland

  focusland

  Zorgpunten in Nederland zijn etnisch profileren door de politie, de behandeling van mensen zonder verblijfsrecht en vreemdelingendetentie.

  Lees meer
 • Demonstranten raken slaags met de Moskouse politie bij een anti-regeringsdemonstratie in 2012

  Rusland

  focusland

  Onder president Poetin verslechtert de mensenrechtensituatie in Rusland in hoog tempo. Amnesty komt op voor de vrijheid van meningsuiting in het land.

  Lees meer
 • Elitetroepen van het Saudi-Arabische ministerie van Binnenlandse Zaken

  Saudi-Arabië

  focusland

  In Saudi-Arabië wordt de vrijheid van meningsuiting onderdrukt, er worden regelmatig executies en lijfstraffen uitgevoerd en vrouwen hebben veel minder rechten dan mannen.

  Lees meer
 • De politie zet traangas en rubberkogels in tegen demonstranten in de Turkse hoofdstad Ankara

  Turkije

  focusland

  In Turkije komen steeds meer wetten die de vrije meningsuiting onderdrukken, journalisten en mensenrechten-verdedigers worden vervolgd.

  Lees meer