© Amnesty International

De keuze is aan jou tijdens de Europese verkiezingen

Welke kant gaat Europa op?

 

23 mei

Jouw stem heeft invloed.
Kies voor mensenrechten.

Verkiezingsposter van de Hongaarse Fidesz-partij van premier Orbán
© reuters/Leonhard Foeger

Een rechtvaardig Europa

Tijdens de Europese verkiezingen valt echt wat te kiezen. De keuze is aan jou op 23 mei. Ons advies: kies een rechtvaardig Europa waarin iedereen gelijke rechten heeft en in vrijheid kan leven. Waar mensen de vrijheid hebben om te denken wat ze willen en vrij zijn zich te uiten, in de krant, op tv, tijdens een demonstratie of waar dan ook. Een Europa waarin voor iedereen dezelfde rechten gelden, altijd en overal en voor iedereen. En een Europa waarin de mensenrechten ons beschermen tegen willekeur en machtsmisbruik en ervoor zorgen dat we niet worden gediscrimineerd, zomaar gearresteerd of monddood gemaakt worden.

Massaal protest tegen de regering van de Hongaarse premier Orbán
© reuters/Bernadett Szabo

Haat in Europa

Het is onrustig in Europa. In steeds meer landen krijgen politici die mensen tegen elkaar opzetten veel steun. Ze dulden geen kritiek. Daarom nemen ze onafhankelijke kranten en tv-zenders over zodat kritische media veranderen in een propagandamiddel van de regering. Ook zijn onafhankelijke rechters vervangen door partijdige rechters. Er worden haatcampagnes gevoerd tegen vluchtelingen en de organisaties die voor hen opkomen. Mensen die deelnamen aan vreedzame demonstraties worden vervolgd.

De Poolse politie voert een man af die deelnam aan een protest tegen de plannen van de regering om politieke benoemingen van rechters mogelijk te maken
© Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto

Geen ver-van-m’n-bedshow

Dit klinkt als iets dat zich ver van ons bed afspeelt. Maar het gebeurt al in Hongarije en Polen en ook in andere landen neemt de vrijheid af. Vaak wordt gedacht dat dit in Nederland niet kan gebeuren. Maar ook sommige Nederlandse politici zien de Hongaarse premier Orbán als een voorbeeld. Hij is de man die na een haatcampagne een universiteit het land uit pestte, met opruiende teksten haat zaait tegen vluchtelingen en die maatregelen nam waardoor de kans op een eerlijke rechtszaak kleiner werd.

Vluchtelingen aan de grens tussen Servië en Hongarije
© Reuters/Laszlo Balogh

Vijanden van het volk

Door nieuwe regels in Polen en Hongarije krijgen politici invloed op de benoeming van rechters. Dat is een slechte ontwikkeling, omdat op die manier rechters worden aangesteld die trouw zijn aan de regering, terwijl zij juist onpartijdig moeten zijn.

Journalisten controleren de macht. Ze onderzoeken of de overheid zich aan de regels houdt en maken dit via kranten, tv of sociale media openbaar. Journalisten moeten hun werk onafhankelijk kunnen doen, maar steeds vaker worden ze tegengewerkt.

Barbora Cernusakova, Amnesty’s landenspecialist Polen, beschrijft in een artikel hoe in Polen rechters onder druk gezet worden.

Protestbijeenkomst in Hongarije in 2018 na de verkiezingen die door de Fidesz-partij van premier Orbán werden gewonnen. De demonstranten vragen onder meer om een vrije pers en onafhankelijke media.
© 2018 Getty Images

Vrije pers onder druk

In verschillende Europese landen worden critici niet gezien als mensen met een andere mening, maar als vijanden van het volk die hun mond moeten houden. Voor journalisten geldt hetzelfde. Zo beschuldigde de Oostenrijkse vice-kanselier de publieke omroep van het verspreiden van leugens. In Hongarije legt een mediawaakhond hoge boetes op als berichten niet ‘objectief’ zijn. En een Poolse wet gaat het verkondigen van ‘anti-Poolse meningen’ tegen. Als de media alleen informatie geven die door de overheid is goedgekeurd, hoe kan jij dan een goede mening vormen over het beleid van de regering?

 

Met billboards probeert de Hongaarse regering angst in te boezemen voor vluchtelingen en asielzoekers
© © 2016 Bloomberg Finance LP

Hongarije: angst wordt aangewakkerd

In Hongarije zijn vluchtelingen niet welkom; ze worden als ‘staatsvijanden’ gezien. In een interview zei premier Orbán over vluchtelingen: ‘We zien deze mensen niet als islamitische vluchtelingen, we zien hen als islamitische indringers.’ De regering probeert met overheidspropaganda bij burgers angst in te boezemen voor vreemdelingen. Dat gebeurt bijvoorbeeld met billboards met de misleidende tekst: ‘Wist je dat? Sinds het begin van de migratiecrisis zijn meer dan 300 mensen gedood tijdens terroristische aanslagen’. Als deze ontwikkeling zich voortzet, zullen vaker mensen worden aangevallen vanwege hun afkomst, nationaliteit of geloof. Dat is onacceptabel. Mensen moeten beoordeeld worden op hun daden, niet om wie ze zijn.

Solidariteitsactie voor ngo’s, april 2017. In de Hongaarse hoofdstad Budapest vormen activisten een hart.
© Gergo Toth

Kies voor mensenrechten

In een wereld waarin de leiders steeds meer macht naar zich toe trekken, beschermen de mensenrechten ons. Tegen het recht van de sterkste. Tegen onderdrukking. Tegen straffeloosheid en uitbuiting. In een wereld waarin veel onzeker is, zorgen de mensenrechten voor een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke rechten heeft en in vrijheid kan leven.

Kies voor het Europa wat jij wilt en zet je in voor de mensenrechten.

Doe mee met onze acties

Kom in actie