De Europese Unie had de mensenrechten altijd hoog in het vaandel staan. Maar in een reactie op terroristische aanslagen en de vluchtelingenstroom uit het Midden-Oosten en Afrika, nemen steeds meer EU-lidstaten wetten aan die de mensenrechten ondermijnen en de rechtstaat uithollen.

Meer over mensenrechten in Europa

Thema’s

 • De Tsjechische president Milos Zeman houdt een namaakgeweer omhoog met de tekst “voor journalisten”.

  Persvrijheid

  Persvrijheid: kranten, radio en tv zijn vrij om te zeggen wat ze willen. In veel landen staat de vrije pers onderdruk of is er geen persvrijheid.

  Lees meer
 • Protest in de Poolse stad Gdansk tegen de toegenomen politieke invloed op de benoeming van rechters

  Europese verkiezingen: welke kant gaat Europa op?

  Europese verkiezingen, Polen, Hongarije: kiezen voor een rechtvaardig Europa waarin iedereen gelijke rechten heeft en in vrijheid kan leven

  Lees meer
 • Politieagenten controleren de identiteitsbewijzen van migranten in de Spaanse hoofdstad Madrid (2010).

  Discriminatie

  Discriminatie is het ongelijk behandelen en achterstellen van mensen op basis van kenmerken die er niet toe doen. Discriminatie van etnische, religieuze en seksuele minderheden en vrouwen komt overal in Europa voor.

  Lees meer
 • Vluchtelingen arriveren per boot vanuit Turkije op het Griekse eiland Lesbos.

  Vluchtelingen en migranten

  EU-landen spannen zich steeds meer in om mensen de toegang tot Europa te verhinderen. Soms sturen ze zelfs mensen terug zonder hun de kans te bieden asiel aan te vragen.

  Lees meer

Landen

 • De oproerpolitie arresteert een deelnemer aan een vreedzaam protest in Moskou.

  Mensenrechten in Rusland

  Na 20 jaar Poetin is Rusland een zeer autoritaire staat waarin vrijwel geen plaats meer is voor fundamentele rechten.

  Lees meer
 • Elżbieta Podleśna in de rechtbank in Warschau in 2019, met een poster waarop het aantal steunbetuigingen uit Nederland staat vermeld. Ze werd met 13 andere vrouwen gehoord over hun rol in een demonstratie.

  Mensenrechten in Polen

  Met nieuwe wetten wordt in Polen de onafhankelijke rechtspraak aangetast, de vrije meningsuiting onderdrukt en de rechtsstaat uitgehold.

  Lees meer
 • Ahmed H. praat in 2015 bij de grens tussen Servië en Hongarije met de media, met achter hem de Hongaarse oproerpolitie. De politie zette traangas en een waterkanon in om migranten te verhinderen het land binnen te komen.

  Mensenrechten in Hongarije

  Met nieuwe wetten wordt in Hongarije de onafhankelijke rechtspraak aangetast, de vrije meningsuiting onderdrukt en de rechtsstaat ondermijnd.

  Lees meer