De Europese Unie had de mensenrechten altijd hoog in het vaandel staan. Maar in een reactie op terroristische aanslagen en de vluchtelingenstroom uit het Midden-Oosten en Afrika, nemen steeds meer EU-lidstaten wetten aan die de mensenrechten ondermijnen en de rechtstaat uithollen.

Meer over mensenrechten in Europa

Thema’s

 • De Tsjechische president Milos Zeman houdt een namaakgeweer omhoog met de tekst “voor journalisten”.

  Persvrijheid

  Persvrijheid: kranten, radio en tv zijn vrij om te zeggen wat ze willen. In veel landen staat de vrije pers onderdruk of is er geen persvrijheid.

  Lees meer
 • Protest in de Poolse stad Gdansk tegen de toegenomen politieke invloed op de benoeming van rechters

  Europese verkiezingen: welke kant gaat Europa op?

  Europese verkiezingen, Polen, Hongarije: kiezen voor een rechtvaardig Europa waarin iedereen gelijke rechten heeft en in vrijheid kan leven

  Lees meer
 • Politieagenten controleren de identiteitsbewijzen van migranten in de Spaanse hoofdstad Madrid (2010).

  Discriminatie

  Discriminatie is het ongelijk behandelen en achterstellen van mensen op basis van kenmerken die er niet toe doen. Discriminatie van etnische, religieuze en seksuele minderheden en vrouwen komt overal in Europa voor.

  Lees meer
 • Vluchtelingen arriveren per boot vanuit Turkije op het Griekse eiland Lesbos.

  Vluchtelingen en migranten

  EU-landen spannen zich steeds meer in om mensen de toegang tot Europa te verhinderen. Soms sturen ze zelfs mensen terug zonder hun de kans te bieden asiel aan te vragen.

  Lees meer

Landen

 • Demonstratie voor de Poolse ambassade in Londen tegen verdere inperking van het recht op abortus in Polen.

  Mensenrechten in Polen

  Met nieuwe wetten wordt in Polen de onafhankelijke rechtspraak aangetast en het recht op vrije meningsuiting onderdrukt door demonstraties te verbieden.

  Lees meer
 • Ahmed H. praat in 2015 bij de grens tussen Servië en Hongarije met de media, met achter hem de Hongaarse oproerpolitie. De politie zette traangas en een waterkanon in om migranten te verhinderen het land binnen te komen.

  Mensenrechten in Hongarije

  Met nieuwe regels en wetten wordt in Hongarije de rechterlijke macht ingeperkt, het maatschappelijk middenveld buitenspel gezet, de vrije meningsuiting onderdrukt en worden vluchtelingen en asielzoekers tegengehouden.

  Lees meer