Bulgaarse oproerpolitie bij een prikkeldraadhek aan de Bulgaars-Turkse grens (2014). De Bulgaren bouwden het hek in een reactie op het stijgende aantal asielzoekers en vluchtelingen, die voornamelijk uit Syrië afkomstig waren.
© REUTERS / Stoyan Nenov

Europa worstelt met problemen op het gebied van de mensenrechten. Onder meer wat betreft de rechtsstaat, de onafhankelijke rechtspraak, persvrijheid en de rechten van lhbti’ers.

Meer over mensenrechten in Europa

Landen

 • De oproerpolitie arresteert een deelnemer aan een vreedzaam protest in Moskou.

  Mensenrechten in Rusland

  Na 20 jaar Poetin is Rusland een zeer autoritaire staat waarin vrijwel geen plaats meer is voor fundamentele rechten.

  Lees meer
 • Elżbieta Podleśna in de rechtbank in Warschau in 2019, met een poster waarop het aantal steunbetuigingen uit Nederland staat vermeld. Ze werd met 13 andere vrouwen gehoord over hun rol in een demonstratie.

  Mensenrechten in Polen

  Met nieuwe wetten wordt in Polen de onafhankelijke rechtspraak aangetast, de vrije meningsuiting onderdrukt en de rechtsstaat uitgehold.

  Lees meer
 • Ahmed H. praat in 2015 bij de grens tussen Servië en Hongarije met de media, met achter hem de Hongaarse oproerpolitie. De politie zette traangas en een waterkanon in om migranten te verhinderen het land binnen te komen.

  Mensenrechten in Hongarije

  Met nieuwe wetten wordt in Hongarije de onafhankelijke rechtspraak aangetast, de vrije meningsuiting onderdrukt en de rechtsstaat ondermijnd.

  Lees meer