Politieagenten controleren de identiteitsbewijzen van migranten in de Spaanse hoofdstad Madrid (2010).
© Edu León / Fronteras Invisibles

Discriminatie

Discriminatie van etnische, religieuze en seksuele minderheden en vrouwen komt overal in de Europese Unie voor.

LHBTI’s

Litouwen nam een adoptiewet aan die discriminerend is voor LHBTI’s. In 18 Europese landen werden transgenders gedwongen gesteriliseerd en in 35 landen moesten ze, om in aanmerking te komen voor geslachtsverandering, een verplicht onderzoek ondergaan met betrekking tot hun geestelijke gezondheid.

Vrouwen

In Polen, maar ook in Ierland en Noord-Ierland, is abortus in de meeste gevallen strafbaar, in Malta zelfs in alle gevallen. Het verbieden of strikt beperken van de toegang tot abortus brengt vrouwen ernstig in gevaar doordat sommigen van hen zullen uitwijken naar onveilige en illegale alternatieven. Dit schendt de fundamentele rechten van vrouwen op onder meer het recht op leven, gezondheidszorg en gelijkheid.

In landen als Zweden en Noorwegen blijft gender-gerelateerd geweld, waaronder seksueel geweld, een serieus probleem, waar de overheid geen goed antwoord op heeft.

Meer over mensenrechten in Polen
Politieagenten controleren de identiteitsbewijzen van migranten in de Spaanse hoofdstad Madrid.
© Edu León / Fronteras Invisibles
Politieagenten controleren de identiteitsbewijzen van migranten in de Spaanse hoofdstad Madrid (2010).

Roma

Ook andere minderheden worden overal in Europa gediscrimineerd. De Europese Commissie heeft nog steeds geen effectieve maatregelen kunnen treffen tegen de discriminatie van Roma in landen als Slowakije, Hongarije en Italië. In dat laatste land leven 40 duizend van de 170 duizend Roma in kampen waar de omstandigheden erbarmelijk zijn. Ze worden achtergesteld als ze een sociale huurwoning zoeken en worden regelmatig uit hun huis gezet.

Meer over mensenrechten in Hongarije

Gezichtsbedekkende kleding

In Oostenrijk is gezichtsbedekkende kleding in de openbare ruimte sinds 2017 verboden, wat een schending betekent van de vrijheid van meningsuiting en van godsdienst. Ook in Nederland is gezichtsbedekkende kleding in delen van de openbare ruimte verboden.