© Stefano Bertacchini

Meet the Muthuku Family

De KRO maakte een 10-delige serie over het leven in een Keniaanse sloppenwijk. Het bijbehorende, uitgebreide, lespakket is geschikt voor leerlingen vanaf groep 7 tot en met de brugklas. Reis mee naar Kenia en ontmoet de familie Muthuku.

In Mukuru Kayaba, een van de grootste sloppenwijken van de hoofdstad Nairobi, wonen vader, moeder en hun tien kinderen. Alle leden van de familie Muthuku laten per aflevering hun jonge Nederlandse gasten toe in hun alledaagse leven. Hoe ziet hun huis eruit? Waar gaan de kinderen Muthuku naar school? Wat doen zij in hun vrije tijd? Hoe verdienen de ouders hun geld en lukt het ze om daarvan rond te komen? En hoe is de gezondheidszorg eigenlijk geregeld in de sloppen van Nairobi?

Onderwerpen en thema’s

Thema’s als onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid en natuurlijk mensen- en kinderrechten worden aangestipt. Bij elke aflevering is een interactieve les ontwikkeld. Leerlingen leren via een kijkje in het leven van een familie in de sloppen van Nairobi over de situatie daar, (over)leven in een sloppenwijk. Ze komen erachter dat armoede en aan armoede gerelateerde problemen, eigenlijk mensenrechten kwesties zijn. Wat zijn die mensenrechten dan precies? En hoe werken die? Ten slotte denken ze na over verbeteringen en mogelijke oplossingen van armoede.

Het project Meet the Muthuku family geschikt voor leerlingen vanaf groep 7 tot en met brugklassen. Een heel pakket omvat materiaal voor 32 leerlingen, waar u minimaal vijf uur les mee kunt geven. Daarom is het complete pakket ideaal om te gebruiken als project, tijdens themadagen of projectweken.

Wanneer er slechts tijd is voor één lesuur kun je per aflevering de bijbehorende hoofdstukken van het werkboekje downloaden en uitprinten. De docentenhandleiding kunt u aanvragen per e-mail aan jongeren@amnesty.nl Voor een lesuur raden wij maximaal twee afleveringen en twee werkboekjes per leerling aan. Voor een heel pakket worden verzendkosten in rekening gebracht.

Bestel het lespakket

Blijf op de hoogte van alles wat we doen via instagram!