Kwestie van Kleur
Staande gehouden tijdens het joggen
Anass was aan het joggen en werd staande gehouden door de politie. Hij moest zijn identiteitsbewijs laten zien. ‘Waarom dat?,’ wilde Anass weten. Hij was op een opvallende tijd op een opvallende plek, zeiden de agenten. Anass vond het nergens op slaan. ‘Zie ik er soms uit als een crimineel?,’ vraagt hij zich af.
Waarom dit lespakket?
Als etnische minderheden regelmatig zonder goede reden worden staande gehouden door de politie, noemen we dat etnisch profileren. Amnesty International doet al jaren onderzoek naar dit verschijnsel. Vooroordelen en stereotypen hebben we allemaal en kunnen ook een rol spelen in beslissingen die politieagenten maken tijdens hun dagelijks werk. Dit heeft kwalijke gevolgen. In deze workshop onderzoeken studenten hun eigen vooroordelen, krijgen zij meer informatie over etnisch profileren, zoals de oorzaken en gevolgen, en gaan ze hier met elkaar over in debat.
Debat speelt een belangrijke rol in deze workshop. Het is bij uitstek een werkvorm om mensenrechteneducatie vorm te geven. Debat nodigt studenten uit een onderwerp van verschillende kanten te bekijken, bronnen te analyseren, argumenten te formuleren en op overtuigende wijze voor het voetlicht te brengen. Ook goed leren luisteren en leren samenwerken hoort bij de vaardigheden om succesvol te debatteren. Vrijheid van meningsuiting is immers een belangrijk mensenrecht, maar om een mening te onderbouwen en overtuigend te brengen, is oefening nodig. Daar draagt dit lespakket aan bij.
Een peer educator in de klas
Voor het mbo is bij dit lespakket een workshop te bestellen. Er komt dan een peer educator in de klas met dit thema werken aan de hand van het lespakket. Peer educators zijn jonge gastdocenten die door Amnesty zelf getraind worden op dit specifieke thema. De duur van de workshops is ongeveer 1,5 uur.
Let op! Voor het VO is dit lespakket vooralsnog alleen zonder workshop van een peer educator te bestellen.