Bouwwerkzaamheden in het centrum van Doha, de hoofdstad van Qatar.
© Getty Images/Robert Harding World Imagery

In Qatar werken veel buitenlandse arbeiders in de bouw, aan infrastructuur en in de dienstverlening. De arbeidsmigranten komen vooral uit armere landen in Azië en Afrika. Ondanks de hervormingen die Qatar doorvoerde, zijn de arbeidsomstandigheden voor arbeidsmigranten ronduit slecht.

Omdat hervormingen niet worden nageleefd, worden arbeidsmigranten in Qatar nog steeds uitgebuit.
© David Ramos/FIFA via Getty Images

Qatar, arbeiders en het WK Voetbal

In Qatar werken bijna 2 miljoen arbeidsmigranten aan de infrastructuur, in de bouw, in de dienstverlening én aan stadions en andere faciliteiten voor het WK Voetbal dat er in 2022 plaatsvindt. Hervormingen zouden het leven van de arbeidsmigranten verbeteren. Die worden echter slecht uitgevoerd en slechte gehandhaafd. Hierdoor zijn duizenden werknemers overgeleverd aan gewetenloze werkgevers, die hen straffeloos misbruiken.

Lees meer

 

Nepalese arbeidsmigranten in hun slaapzaal.
© Sam Tarling/Corbis via Getty Images

Wat zijn de problemen?

Qatar hanteert een sponsor-systeem voor arbeidsmigranten, waarbij de werkgever veel controle over hen heeft. Trekt de sponsor zich terug, dan vervallen alle wettelijke rechten van de arbeidsmigrant. Ook het te laat of niet betalen van lonen is een probleem en de straffeloosheid voor werkgevers die misbruik maken van arbeidmigranten. De arbeiders mogen ook geen vakbonden oprichten of zich erbij aan te sluiten, waardoor zij niet gezamenlijk kunnen strijden voor hun rechten.

Lees meer

 

FIFA Wereldkampioenschap Voetbal in Qatar 2022
© Christopher Spike/Getty Images

Amnesty’s oproep aan de FIFA

Qatar moet zijn wetten en praktijken in overeenstemming brengen met internationale normen voor de bescherming van de rechten van arbeidsmigranten. Daarom roept Amnesty Qatar op om een groot aantal maatregelen te nemen: geef arbeidsmigranten wettelijke bescherming, zorg voor loonbescherming, maak een einde aan straffeloosheid van werkgevers die arbeidsmigranten uitbuiten, bescherm huishoudelijk personeel en hef het verbod op om vakbonden te mogen oprichten. Ook roepen we de FIFA op haar invloed te gebruiken om ervoor te zorgen dat FIFA’s zakenpartners en Qatar de rechten van arbeiders respecteren. FIFA moet bovendien, samen met Qatar, arbeidsmigranten en hun gezinnen compenseren voor geleden schade. Hiertoe moet de FIFA een bedrag reserveren ter hoogte van ten minste het prijzengeld – 440 miljoen dollar – dat de deelnemers aan het WK krijgen.

Lees meer
Artists impression van het Al Bayt-voetbalstadion in Qatar waar in 2022 gespeeld wordt tijdens het WK voetbal.
© NEOSCAPE 2014

Wat kun jij doen?

Arbeidsmigranten hebben in Qatar nog steeds te maken met extreem lange werkdagen en achterstallig loon of ze krijgen helemaal niet uitbetaald. De Wereldvoetbalbond FIFA moet ervoor zorgen dat Qatar de mensenrechten beschermt van alle arbeidsmigranten, waaronder die betrokken zijn bij het WK 2022. Roep de FIFA op om de arbeidsmigranten te compenseren voor geleden schade bij de voorbereidingen van het WK voetbal 2022 in Qatar. Deel een bericht op je social media met #PayUpFIFA.

Bekijk wat je nog meer kan doen.

Meer doen

Lees meer in het uitgebreide dossier over Qatar en de uitbuiting van arbeidsmigranten

Lees het hier
 • Open brief aan FIFA over gerechtigheid voor uitgebuite arbeidsmigranten Qatar ondersteund met één miljoen handtekeningen
  Nieuws
  13 maart 2023

  Open brief aan FIFA over gerechtigheid voor uitgebuite arbeidsmigranten Qatar ondersteund met één miljoen handtekeningen

  Eén miljoen mensen ondersteunen de oproep aan de FIFA om uitgebuite arbeidsmigranten die in Qatar aan het WK voetbal werkten, te compenseren.

 • Qatar: Nepalese maatschappelijke groeperingen veroordelen FIFA's voortdurende afwijzing van compensatie van arbeidsmigranten
  Nieuws
  1 maart 2023

  FIFA moet op jaarlijks congres met duidelijk plan komen voor compensatie arbeiders in Qatar

  De Noorse voetbalbond roept de FIFA op om de mensenrechtenschendingen aan te pakken in verband met het WK voetbal dat in Qatar plaatsvond.

 • Qatar: Nepalese maatschappelijke groeperingen veroordelen FIFA's voortdurende afwijzing van compensatie van arbeidsmigranten
  Nieuws
  15 december 2022

  Qatar: Nepalese groeperingen veroordelen FIFA’s afwijzing van compensatie van arbeidsmigranten

  De FIFA weigert om arbeidsmigranten uit Nepal te compenseren voor de uitbuiting in verband met het toernooi in Qatar.

 • Bouwmedewerkers Qatar
  Nieuws
  16 november 2022

  Het WK voetbal in Qatar wordt u aangeboden door…

  Amnesty International vraagt met reclamespots tijdens het WK voetbal 2022 aandacht voor de situatie van van arbeidsmigranten in Qatar.

 
Oranje, steun arbeiders Qatar
© Amnesty International

Oranje, steun arbeiders Qatar