In Qatar werken veel buitenlandse arbeiders in de bouw, aan infrastructuur en in de dienstverlening. De arbeidsmigranten komen vooral uit armere landen in Azië en Afrika. Ondanks de hervormingen die Qatar doorvoerde, zijn de arbeidsomstandigheden voor arbeidsmigranten ronduit slecht.

Omdat hervormingen niet worden nageleefd, worden arbeidsmigranten in Qatar nog steeds uitgebuit.
© David Ramos/FIFA via Getty Images

Qatar, arbeiders en het WK Voetbal

In Qatar werken bijna 2 miljoen arbeidsmigranten aan de infrastructuur, in de bouw, in de dienstverlening én aan stadions en andere faciliteiten voor het WK Voetbal dat er in 2022 plaatsvindt. Hervormingen zouden het leven van de arbeidsmigranten verbeteren. Die worden echter slecht uitgevoerd en slechte gehandhaafd. Hierdoor zijn duizenden werknemers overgeleverd aan gewetenloze werkgevers, die hen straffeloos misbruiken.

Lees meer

 

Nepalese arbeidsmigranten in hun slaapzaal.
© Sam Tarling/Corbis via Getty Images

Wat zijn de problemen?

Qatar hanteert een sponsor-systeem voor arbeidsmigranten, waarbij de werkgever veel controle over hen heeft. Trekt de sponsor zich terug, dan vervallen alle wettelijke rechten van de arbeidsmigrant. Ook het te laat of niet betalen van lonen is een probleem en de straffeloosheid voor werkgevers die misbruik maken van arbeidmigranten. De arbeiders mogen ook geen vakbonden oprichten of zich erbij aan te sluiten, waardoor zij niet gezamenlijk kunnen strijden voor hun rechten.

Lees meer

 

FIFA Wereldkampioenschap Voetbal in Qatar 2022
© Christopher Spike/Getty Images

Amnesty’s oproep aan de FIFA

Qatar moet zijn wetten en praktijken in overeenstemming brengen met internationale normen voor de bescherming van de rechten van arbeidsmigranten. Daarom roept Amnesty Qatar op om een groot aantal maatregelen te nemen: geef arbeidsmigranten wettelijke bescherming, zorg voor loonbescherming, maak een einde aan straffeloosheid van werkegevers die arbeidsmigranten uitbuiten, bescherm huishoudelijk personeel en hef het verbod op om vakbonden te mogen oprichten. Ook roepen we de FIFA op haar invloed te gebruiken om ervoor te zorgen dat FIFA’s zakenpartners en Qatar de rechten van arbeiders respecteren.

Lees meer
Artists impression van het Al Bayt-voetbalstadion in Qatar waar in 2022 gespeeld wordt tijdens het WK voetbal.
© NEOSCAPE 2014

Wat kun jij doen?

Arbeidsmigranten hebben in Qatar nog steeds te maken met extreem lange werkdagen en achterstallig loon of ze krijgen helemaal niet uitbetaald. Roep de Wereldvoetbalbond FIFA op ervoor te zorgen dat Qatar de mensenrechten beschermt van alle arbeidsmigranten, waaronder die betrokken zijn bij het WK 2022.

Teken de petitie.

 

 • Bouwwerkzaamheden in het centrum van Doha, de hoofdstad van Qatar.

  FIFA moet misbruik arbeidsmigranten serieus aanpakken nu kwalificatiewedstrijden voor WK Voetbal in Qatar beginnen

  Nieuws 22 maart 2021

  Amnesty International roept de FIFA op om haar invloed te gebruiken om ervoor te zorgen dat Qatar een einde maakt aan het misbruik van arbeidsmigranten.

  Lees meer
 • Omdat hervormingen niet worden nageleefd, worden arbeidsmigranten in Qatar nog steeds uitgebuit.

  Twee jaar voor start WK Voetbal behandelt Qatar arbeidsmigranten nog steeds slecht

  Nieuws 18 november 2020

  Qatar moet 2 jaar voor het WK Voetbal arbeidshervormingen naleven en een einde maken aan de straffeloosheid van werkgevers die arbeidsmigranten misbruiken.

  Lees meer
 • Een huishoudelijke hulp begeleidt in kind in Doha, Qatar. Veel huishoudelijk personeel wordt in Qatar uitgebuit.

  Qatar: buitenlandse huishoudelijke hulpen nog steeds uitgebuit

  Nieuws 20 oktober 2020

  In Qatar worden buitenlandse huishoudelijke hulpen uitgebuit. Ze moeten extreem veel overwerken en worden op een vernederende manier behandeld.

  Lees meer
 • Bouwvakkers werken aan het Al Bayt-voetbalstadion in de Qatarese hoofdstad Doha.

  Qatar: arbeidsmigranten ontvangen maandenlang geen loon voor bouw aan FIFA-stadion

  Nieuws 11 juni 2020

  Qatar: arbeidsmigranten ontvangen maandenlang geen salaris voor bouw aan FIFA-stadion. Zo'n honderd werknemers van Qatar Meta Coats wachten nog op betaling.

  Lees meer