In Qatar werken veel buitenlandse arbeiders in de bouw, aan infrastructuur en in de dienstverlening. De arbeidsmigranten komen vooral uit armere landen in Azië en Afrika. Ondanks de hervormingen die Qatar doorvoerde, zijn de arbeidsomstandigheden voor arbeidsmigranten ronduit slecht.

Omdat hervormingen niet worden nageleefd, worden arbeidsmigranten in Qatar nog steeds uitgebuit.
© David Ramos/FIFA via Getty Images

Qatar, arbeiders en het WK Voetbal

In Qatar werken bijna 2 miljoen arbeidsmigranten aan de infrastructuur, in de bouw, in de dienstverlening én aan stadions en andere faciliteiten voor het WK Voetbal dat er in 2022 plaatsvindt. Hervormingen zouden het leven van de arbeidsmigranten verbeteren. Die worden echter slecht uitgevoerd en slechte gehandhaafd. Hierdoor zijn duizenden werknemers overgeleverd aan gewetenloze werkgevers, die hen straffeloos misbruiken.

Lees meer

 

Nepalese arbeidsmigranten in hun slaapzaal.
© Sam Tarling/Corbis via Getty Images

Wat zijn de problemen?

Qatar hanteert een sponsor-systeem voor arbeidsmigranten, waarbij de werkgever veel controle over hen heeft. Trekt de sponsor zich terug, dan vervallen alle wettelijke rechten van de arbeidsmigrant. Ook het te laat of niet betalen van lonen is een probleem en de straffeloosheid voor werkgevers die misbruik maken van arbeidmigranten. De arbeiders mogen ook geen vakbonden oprichten of zich erbij aan te sluiten, waardoor zij niet gezamenlijk kunnen strijden voor hun rechten.

Lees meer

 

FIFA Wereldkampioenschap Voetbal in Qatar 2022
© Christopher Spike/Getty Images

Amnesty’s oproep aan de FIFA

Qatar moet zijn wetten en praktijken in overeenstemming brengen met internationale normen voor de bescherming van de rechten van arbeidsmigranten. Daarom roept Amnesty Qatar op om een groot aantal maatregelen te nemen: geef arbeidsmigranten wettelijke bescherming, zorg voor loonbescherming, maak een einde aan straffeloosheid van werkegevers die arbeidsmigranten uitbuiten, bescherm huishoudelijk personeel en hef het verbod op om vakbonden te mogen oprichten. Ook roepen we de FIFA op haar invloed te gebruiken om ervoor te zorgen dat FIFA’s zakenpartners en Qatar de rechten van arbeiders respecteren.

Lees meer
Artists impression van het Al Bayt-voetbalstadion in Qatar waar in 2022 gespeeld wordt tijdens het WK voetbal.
© NEOSCAPE 2014

Wat kun jij doen?

Arbeidsmigranten hebben in Qatar nog steeds te maken met extreem lange werkdagen en achterstallig loon of ze krijgen helemaal niet uitbetaald. Roep de Wereldvoetbalbond FIFA op ervoor te zorgen dat Qatar de mensenrechten beschermt van alle arbeidsmigranten, waaronder die betrokken zijn bij het WK 2022.

Teken de petitie.

 

 • Arbeidsmigranten op The Pearl, een reeks artificiële eilanden ten noorden van de Qatarese hoofdstad Doha, met luxe appartementen, villa's, restaurants en winkels.

  Qatar, zorg voor eerlijk proces voor Abdullah Ibhais die werkte voor het WK voetbal

  Nieuws 19 november 2021

  Qatar veroordeelt een oud-medewerker van het comité dat verantwoordelijk is voor de faciliteiten voor het WK voetbal na een oneerlijk proces.

  Lees meer
 • Qatar heeft nog een jaar om beloften aan arbeidsmigranten waar te maken terwijl de vooruitgang stagneert

  Qatar heeft nog een jaar om beloften aan arbeidsmigranten waar te maken

  Nieuws 16 november 2021

  Met een jaar tot het WK voetbal dringt de tijd voor Qatar om zijn belofte na te komen om arbeidsmigranten beter te beschermen.

  Lees meer
 • Familie en dorpsbewoners treuren bij de kist van Balkisun Mandal Khatwe uit Nepal die in Qatar werkte en daar overleed

  Wanhopige families willen onderzoek naar doodsoorzaak arbeidsmigranten in Qatar

  Nieuws 26 augustus 2021

  Qatar heeft nagelaten om te onderzoeken of de dood van arbeidsmigranten verband houdt met extreme hitte en onveilige arbeidsomstandigheden.

  Lees meer
 • In Qatar wordt de Keniaanse arbeidsrechtenactivist Malcolm Bidali in eenzame opsluiting vastgehouden

  Keniaanse arbeidsrechtenactivist verlaat Qatar na betalen boete voor publicatie van ‘nepnieuws’

  Goed nieuws 19 augustus 2021

  Activist Bidali mag Qatar verlaten. Hij werd opgepakt nadat hij zich uitsprak over de benarde situatie van arbeidsmigranten in Qatar.

  Lees meer