In Qatar werken veel buitenlandse arbeiders in de bouw, aan infrastructuur en in de dienstverlening. De arbeidsmigranten komen vooral uit armere landen in Azië en Afrika. Ondanks de hervormingen die Qatar doorvoerde, zijn de arbeidsomstandigheden voor arbeidsmigranten ronduit slecht.

Omdat hervormingen niet worden nageleefd, worden arbeidsmigranten in Qatar nog steeds uitgebuit.
© David Ramos/FIFA via Getty Images

Qatar, arbeiders en het WK Voetbal

In Qatar werken bijna 2 miljoen arbeidsmigranten aan de infrastructuur, in de bouw, in de dienstverlening én aan stadions en andere faciliteiten voor het WK Voetbal dat er in 2022 plaatsvindt. Hervormingen zouden het leven van de arbeidsmigranten verbeteren. Die worden echter slecht uitgevoerd en slechte gehandhaafd. Hierdoor zijn duizenden werknemers overgeleverd aan gewetenloze werkgevers, die hen straffeloos misbruiken.

Lees meer

 

Nepalese arbeidsmigranten in hun slaapzaal.
© Sam Tarling/Corbis via Getty Images

Wat zijn de problemen?

Qatar hanteert een sponsor-systeem voor arbeidsmigranten, waarbij de werkgever veel controle over hen heeft. Trekt de sponsor zich terug, dan vervallen alle wettelijke rechten van de arbeidsmigrant. Ook het te laat of niet betalen van lonen is een probleem en de straffeloosheid voor werkgevers die misbruik maken van arbeidmigranten. De arbeiders mogen ook geen vakbonden oprichten of zich erbij aan te sluiten, waardoor zij niet gezamenlijk kunnen strijden voor hun rechten.

Lees meer

 

FIFA Wereldkampioenschap Voetbal in Qatar 2022
© Christopher Spike/Getty Images

Amnesty’s oproep aan de FIFA

Qatar moet zijn wetten en praktijken in overeenstemming brengen met internationale normen voor de bescherming van de rechten van arbeidsmigranten. Daarom roept Amnesty Qatar op om een groot aantal maatregelen te nemen: geef arbeidsmigranten wettelijke bescherming, zorg voor loonbescherming, maak een einde aan straffeloosheid van werkegevers die arbeidsmigranten uitbuiten, bescherm huishoudelijk personeel en hef het verbod op om vakbonden te mogen oprichten. Ook roepen we de FIFA op haar invloed te gebruiken om ervoor te zorgen dat FIFA’s zakenpartners en Qatar de rechten van arbeiders respecteren.

Lees meer
Artists impression van het Al Bayt-voetbalstadion in Qatar waar in 2022 gespeeld wordt tijdens het WK voetbal.
© NEOSCAPE 2014

Wat kun jij doen?

Arbeidsmigranten hebben in Qatar nog steeds te maken met extreem lange werkdagen en achterstallig loon of ze krijgen helemaal niet uitbetaald. Roep de Wereldvoetbalbond FIFA op ervoor te zorgen dat Qatar de mensenrechten beschermt van alle arbeidsmigranten, waaronder die betrokken zijn bij het WK 2022.

Teken de petitie.

 

Lees meer in het uitgebreide dossier over Qatar en de uitbuiting van arbeidsmigranten

Lees het hier
 • Amnesty Nederland vroeg tijdens de kwalificatiewedstrijden van het Nederrlands elftal aandacht voor de uitbuiting van arbeidsmigranten in Qatar

  FIFA moet WK-prijzengeld uittrekken voor compensatie uitgebuite arbeidsmigranten in Qatar

  Nieuws 19 mei 2022

  FIFA moet 440 miljoen dollar aan prijzengeld uittrekken voor een compensatieprogramma voor de arbeidsmigranten die in Qatar zijn uitgebuit.

  Lees meer
 • In Qatar heeft een rechtbank drie activisten tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld vanwege hun protest tegen een discriminerende kieswet.

  Qatar, trek levenslange gevangenisstraffen in voor vreedzame activisten

  Nieuws 13 mei 2022

  In Qatar gaf een rechtbank drie activisten een levenslange gevangenisstraf vanwege hun protest tegen een discriminerende kieswet.

  Lees meer
 • In Qatar werken beveiligers onder omstandigheden die gelijkstaan aan dwangarbeid. Dat komt ook voor bij projecten die te maken hebben met het Wereldkampioenschap voetbal dat er dit jaar plaatsvindt.

  Beveiligers in Qatar onderworpen aan dwangarbeid

  Nieuws 7 april 2022

  In Qatar werken beveiligers onder omstandigheden die gelijkstaan aan dwangarbeid, ook bij projecten voor het WK voetbal 2022.

  Lees meer
 • Arbeidsmigranten op The Pearl, een reeks artificiële eilanden ten noorden van de Qatarese hoofdstad Doha, met luxe appartementen, villa's, restaurants en winkels.

  Qatar, zorg voor eerlijk proces voor Abdullah Ibhais die werkte voor het WK voetbal

  Nieuws 19 november 2021

  Qatar veroordeelt een oud-medewerker van het comité dat verantwoordelijk is voor de faciliteiten voor het WK voetbal na een oneerlijk proces.

  Lees meer