Elzbieta, Anna en Joanna staan in Polen terecht voor het verspreiden van posters van de maagd Maria met een regenbooghalo in de kleuren van de lhbti-vlag. Ze kunnen 2 jaar cel krijgen terwijl ze geen enkel misdrijf hebben begaan. In Polen worden mensenrechtenverdedigers vaak lastiggevallen en geïntimideerd. Amnesty roept de Poolse autoriteiten op de drie vrouwen niet te vervolgen.

 

Mensen demonstreren in Polen tegen de inperking van het recht op abortus, Warschau, 2 juli 2018
© Grzegorz Żukowski

Waarom de campagne?

In Polen staat het recht op vrije meningsuiting en op vreedzame demonstraties onder druk. Leden van de lhbti-gemeenschap worden weggezet als een bedreiging voor het traditionele gezin. En ook de rechten van vrouwen, zoals het recht op abortus, worden ingeperkt. De regering duldt geen tegenspraak en probeert met verzonnen aanklachten critici achter de tralies te krijgen. Amnesty voert campagne om hiertegen te demonstreren en om een einde te maken aan het schenden van rechten die in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zijn vastgelegd.

Elzbieta Podlesma (midden) tijdens een demonstratie tegen homohaat in de Poolse hoofdstad Warschau in mei 2019
© Jaap Arriens/NurPhoto

In actie voor Elzbieta, Anna en Joanna!

Elzbieta, Anna en Joanna moeten in Polen weer voor de rechter komen voor het verspreiden van posters met daarop de maagd Maria afgebeeld met een halo in regenboogkleuren, het internationale lhbti-symbool. De rechtbank sprak hen op 2 maart 2021 vrij van het beledigen van religieuze gevoelens. Maar de aanklager gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak. De drie hebben geen enkel misdrijf begaan. Ze komen alleen op voor lhbti-rechten in een klimaat van haat en discriminatie. Roep de Poolse autoriteiten op te stoppen met de vervolging van Elzbieta, Joanna en Anna. Teken de petitie!

 

 

In verschillende steden komen jonge vrijwilligers in stadsteams in actie voor het respecteren van de mensenrechten in Polen. Het gaat om Amsterdam, Den Haag, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Zwolle, Breda, Den Bosch, Eindhoven en Tilburg. Doe ook mee!

Kom in jouw stad in actie

In verschillende steden komen jonge vrijwilligers in stadsteams in actie voor het respecteren van de mensenrechten in Polen. Het gaat om Amsterdam, Den Haag, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Zwolle, Breda, Den Bosch, Eindhoven en Tilburg. De stadsteams organiseren creatieve acties om aandacht voor de situatie in Polen te vragen. Wil je ook meedoen? Word dan activist, activistenleider of organizer. Activistenleiders organiseren acties samen met een team van activisten. Organizers werven en coachen activistenleiders en bouwen zo aan een lokaal netwerk van activisten in hun stad.

Een aantal van de vrouwen die op 11 november 2017 in Polen op Onafhankelijkheidsdag demonstreerden
© Tomasz Stępień/OKO.press

De mensenrechtensituatie in Polen

Sinds de nationaal-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) in 2015 overtuigend de presidents- en parlementsverkiezingen won, krijgt de Poolse regering met nieuwe wetsvoorstellen steeds meer macht in handen. Er werden tal van hervormingen doorgevoerd. Daardoor is de onafhankelijke rechtspraak aangetast, de vrije meningsuiting aan banden gelegd en de rechtsstaat uitgehold. Ook worden de rechten van vrouwen en lhbti’ers steeds meer onderdrukt.

Lees meer
 • Demonstratie voor de Poolse ambassade in Londen tegen verdere inperking van het recht op abortus in Polen.

  Polen: Raad van Europa veroordeelt verzuim om geweld tegen vrouwen te bestrijden

  Nieuws 17 september 2021

  Een nieuw rapport van de Raad van Europa veroordeelt Polen omdat het verzuimt geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te bestrijden.

  Lees meer
 • Kleurrijke viering van diversiteit

  Regio NOG

  Zaterdag 4 september 2021 veranderde Park de Wezenlanden in een kleurrijke LHBTIQ+-vriendelijke zone, als tegenreactie op de ‘LHBTI-ideologie’-vrije zones…

  Lees meer
 • Polen moet toegang en humanitaire hulp verlenen aan een groep van 32 mensen uit Afghanistan die al twee weken aan de grens tussen Polen en Belarus worden vastgehouden.

  Noodtoestand Polen ernstig risico voor asielzoekers aan Belarussische grens

  Nieuws 2 september 2021

  De afkondiging van de ‘noodtoestand’ door Polen aan de grens met Belarus vormt een ernstig risico voor asielzoekers die veiligheid zoeken.

  Lees meer
 • Polen moet toegang en humanitaire hulp verlenen aan een groep van 32 mensen uit Afghanistan die al twee weken aan de grens tussen Polen en Belarus worden vastgehouden.

  Polen en Belarus, bescherm Afghanen aan de grens  

  Nieuws 26 augustus 2021

  Polen moet toegang en humanitaire hulp verlenen aan Afghanen die al twee weken aan de grens tussen Polen en Belarus worden vastgehouden.

  Lees meer