Elzbieta, Anna en Joanna staan in Polen terecht voor het verspreiden van posters van de maagd Maria met een regenbooghalo in de kleuren van de lhbti-vlag. Ze kunnen 2 jaar cel krijgen terwijl ze geen enkel misdrijf hebben begaan. In Polen worden mensenrechtenverdedigers vaak lastiggevallen en geïntimideerd. Amnesty roept de Poolse autoriteiten op de drie vrouwen niet te vervolgen.

 

Mensen demonstreren in Polen tegen de inperking van het recht op abortus, Warschau, 2 juli 2018
© Grzegorz Żukowski

Waarom de campagne?

In Polen staat het recht op vrije meningsuiting en op vreedzame demonstraties onder druk. Leden van de lhbti-gemeenschap worden weggezet als een bedreiging voor het traditionele gezin. En ook de rechten van vrouwen, zoals het recht op abortus, worden ingeperkt. De regering duldt geen tegenspraak en probeert met verzonnen aanklachten critici achter de tralies te krijgen. Amnesty voert campagne om hiertegen te demonstreren en om een einde te maken aan het schenden van rechten die in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zijn vastgelegd.

Elzbieta Podlesma (midden) tijdens een demonstratie tegen homohaat in de Poolse hoofdstad Warschau in mei 2019
© Jaap Arriens/NurPhoto

Kom in actie voor Elzbieta, Anna en Joanna!

Elzbieta, Anna en Joanna moeten in Polen weer voor de rechter komen voor het verspreiden van posters met daarop de maagd Maria afgebeeld met een halo in de kleuren van de regenboog, het internationale lhbti-symbool. Een Poolse rechtbank sprak hen eerder op 2 maart 2021 vrij van het beledigen van religieuze gevoelens. Maar de aanklager gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak. Ze hebben geen enkel misdrijf begaan. Ze komen enkel en alleen op voor lhbti-rechten in een klimaat van haat en discriminatie. Roep de Poolse autoriteiten op te stoppen met de vervolging van Elzbieta, Joanna en Anna. Teken de petitie!

 

 

Den Haag, 22 oktober 2020 - Voor de Russche Ambassade in Den Haag demonstreert Amnesty voor de vrijlating van de Russische kunstenares en activiste Yulia Tsvetkova. Zij wordt beschuldigd van het ‘maken en verspreiden van pornografische materialen’. Tsvetkova, die zich inzet voor vrouwenrechten en LHBTI’ers, had op sociale media tekeningen geplaatst van het naakte vrouwelijk lichaam.
© Phil Nijhuis

Kom in jouw stad in actie

In verschillende steden komen jonge vrijwilligers in stadsteams in actie voor het respecteren van de mensenrechten in Polen. Het gaat om Amsterdam, Den Haag, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Zwolle, Breda, Den Bosch, Eindhoven en Tilburg. De stadsteams organiseren creatieve acties om aandacht voor de situatie in Polen te vragen. Wil je ook meedoen? Word dan activistenleider of organizer. Activistenleiders organiseren acties samen met een team van activisten. Organizers werven en coachen activistenleiders en bouwen zo aan een lokaal netwerk van activisten in hun stad.

Een aantal van de vrouwen die op 11 november 2017 in Polen op Onafhankelijkheidsdag demonstreerden
© Tomasz Stępień/OKO.press

De mensenrechtensituatie in Polen

Sinds de nationaal-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) in 2015 overtuigend de presidents- en parlementsverkiezingen won, krijgt de Poolse regering met nieuwe wetsvoorstellen steeds meer macht in handen. Er werden tal van hervormingen doorgevoerd. Daardoor is de onafhankelijke rechtspraak aangetast, de vrije meningsuiting aan banden gelegd en de rechtsstaat uitgehold. Ook worden de rechten van vrouwen en lhbti’ers steeds meer onderdrukt.

Lees meer
 • Demonstranten in Polen betuigen steun aan Elzbieta Podlesna, die wordt vervolgd vanwege het verspreiden van afbeeldingen van Maria met een halo in de regenboogkleuren, symbool van de internationale homobeweging.

  Poolse aanklager in beroep tegen vrijspraak lhbti-activisten

  Nieuws 28 mei 2021

  In Polen gaat de openbaar aanklager in beroep tegen de vrijspraak van de activisten Elzbieta, Anna en Joanna. Ze kunnen 2 jaar cel krijgen.

  Lees meer
 • Mensen demonstreren in Polen tegen de inperking van het recht op abortus, Warschau, 2 juli 2018

  Uitspraak Europees Hof over ‘onwettig’ Constitutioneel Hof Polen moet tot actie leiden

  Nieuws 10 mei 2021

  Het Europese Hof oordeelt dat er onregelmatigheden waren bij de verkiezing van rechters voor het Constitutioneel Hof in Polen.

  Lees meer
 • Deelnemer aan een demonstratie tegen de aantasting van de rechterlijke macht in Polen

  Polen ontslaat ombudsman die zich voor de rechtsstaat inzette

  Nieuws 16 april 2021

  Het Constitutioneel Hof in Polen heeft ombudsman Adam Bodnar uit zijn functie gezet. Hij was voorvechter van het behoud van de rechtsstaat.

  Lees meer
 • Demonstranten tonen in Warschau hun solidariteit met Elzbieta Podlesna. Ze wordt beschuldigd van het beledigen van religieuze overtuigingen

  Poolse lhbti-activisten vrijgesproken

  Goed nieuws 2 maart 2021

  De Poolse lhbti-activisten Elzbieta, Anna en Joanna zijn vandaag in de rechtbank vrijgesproken van het beledigen van religieuze gevoelens.

  Lees meer