Drie Poolse vrouwen worden ten onrechte vervolgd vanwege het beledigen van ‘religieuze overtuigingen’. Roep de Poolse autoriteiten op om de aanklachten tegen Elzbieta, Anna en Joanna onmiddellijk in te trekken.

Mensen demonstreren in Polen tegen de inperking van het recht op abortus, Warschau, 2 juli 2018
© Grzegorz Żukowski

Waarom de campagne?

In Polen staat het recht op vrije meningsuiting en op vreedzame demonstraties onder druk. Leden van de lhbti-gemeenschap worden weggezet als een bedreiging voor het traditionele gezin. En ook de rechten van vrouwen, zoals het recht op abortus, worden ingeperkt. De regering duldt geen tegenspraak en probeert met verzonnen aanklachten critici achter de tralies te krijgen. Amnesty voert campagne om hiertegen te demonstreren en om een einde te maken aan het schenden van rechten die in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zijn vastgelegd.

Elzbieta Podlesma (midden) tijdens een demonstratie tegen homohaat in de Poolse hoofdstad Warschau in mei 2019
© Jaap Arriens/NurPhoto

Kom in actie voor Elzbieta, Anna en Joanna

Elzbieta, Anna en Joanna staan in Polen terecht voor het verspreiden van posters. Daarop is de maagd Maria afgebeeld met een halo in de kleuren van de regenboog, het internationale lhbti-symbool. Hen hangt een gevangenisstraf van 2 jaar boven het hoofd. Ze hebben geen enkel misdrijf begaan. Toch zijn ze aangeklaagd voor het beledigen van ‘religieuze overtuigingen’. Roep de Poolse autoriteiten op om de aanklachten tegen Elzbieta, Anna en Joanna onmiddellijk in te trekken. Teken de petitie.

Den Haag, 22 oktober 2020 - Voor de Russche Ambassade in Den Haag demonstreert Amnesty voor de vrijlating van de Russische kunstenares en activiste Yulia Tsvetkova. Zij wordt beschuldigd van het ‘maken en verspreiden van pornografische materialen’. Tsvetkova, die zich inzet voor vrouwenrechten en LHBTI’ers, had op sociale media tekeningen geplaatst van het naakte vrouwelijk lichaam.
© Phil Nijhuis

Kom in jouw stad in actie

In verschillende steden komen jonge vrijwilligers in stadsteams in actie voor Elzbieta, Joanna en Anna. Het gaat om Amsterdam, Den Haag, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Zwolle, Breda, Den Bosch, Eindhoven en Tilburg. De stadsteams organiseren creatieve acties om aandacht voor de vrouwen te vragen. Wil je ook meedoen? Word dan activistenleider of organizer. Activistenleiders organiseren acties samen met een team van activisten. Organizers werven en coachen activistenleiders en bouwen zo aan een lokaal netwerk van activisten in hun stad.

Een aantal van de vrouwen die op 11 november 2017 in Polen op Onafhankelijkheidsdag demonstreerden
© Tomasz Stępień/OKO.press

De mensenrechtensituatie in Polen

Sinds de nationaal-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) in 2015 overtuigend de presidents- en parlementsverkiezingen won, krijgt de Poolse regering met nieuwe wetsvoorstellen steeds meer macht in handen. Er werden tal van hervormingen doorgevoerd. Daardoor is de onafhankelijke rechtspraak aangetast, de vrije meningsuiting aan banden gelegd en de rechtsstaat uitgehold. Ook worden de rechten van vrouwen en lhbti’ers steeds meer onderdrukt.

Lees meer
 • Abortus is in Polen niet meer mogelijk bij ernstige afwijkingen bij de foetus.

  Amnesty veroordeelt verdere inperking van Pools abortusrecht

  Nieuws 28 januari 2021

  Abortus is in Polen niet meer mogelijk bij ernstige afwijkingen bij de foetus. Het is alleen toegestaan na seksueel misbruik en bij gevaar voor de moeder.

  Lees meer
 • Mensen demonstreren in Polen tegen de inperking van het recht op abortus, Warschau, 2 juli 2018

  Vloeken tegen de kerk: jonge Poolse vrouwen protesteren tegen inperking van hun rechten

  Blog

  Jonge Poolse vrouwen protesteren tegen inperking van hun rechten zoals het recht op abortus waardoor ze genoodzaakt zijn onvelige abortussen te ondergaan.

  Lees meer
 • Een politiekordon drijft vreedzame demonstranten samen in de Poolse hoofstad Warschau, 18 november 2020

  In Polen gaat het harde politieoptreden tegen demonstrerende vrouwen onverminderd door

  Nieuws 20 november 2020

  De Poolse autoriteiten treden onverminderd hard op tegen vreedzame demonstranten die protesteren tegen het inperken van de toegang tot abortus.

  Lees meer
 • Protest in Polen tegen homofobie, augustus 2020

  Polen moet aanklacht intrekken tegen vrouwen die ‘religieuze gevoelens beledigden’

  Nieuws 2 november 2020

  Mogelijk 2 jaar gevangenisstraf voor vrouwen vanwege het maken van posters van de maagd Maria, met een halo in de lhbti-regenboogkleuren

  Lees meer