Dit zijn de resultaten van Write for Rights 2020

Tijdens Write for Rights 2020 kwamen in Nederland bijna 50.000 leerlingen en studenten in actie. Over de hele wereld werden miljoen brieven, kaarten en WhatsApp’jes verstuurd. Al die acties samen hadden effect. Hoe? Dat lees je hieronder.

Magai Matiop Ngong
© Amnesty International

Doodvonnis Magai is ingetrokken

Magai Matiop Ngong uit Zuid-Sudan was pas 15 toen een afgeketste kogel per ongeluk zijn neef dodelijk verwondde. Toch veroordeelde de rechter hem tot de galg voor moord. Magai had tijdens de rechtszaak geen advocaat. Zowel het internationaal recht als de Zuid-Sudanese grondwet verbieden de doodstraf voor mensen die jonger dan 18 jaar waren toen ze een misdrijf begingen. Tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights kwamen in 2019 meer dan 765.000 mensen voor Magai in actie. Dat leidde in Zuid-Sudan tot veel discussie over de doodstraf, vooral voor minderjarigen. En juli 2020 werd Magai’s doodvonnis vernietigd. Het Hooggerechtshof zoekt nu naar een passende straf.

© © Private

Strafvermindering voor Yasaman

De 23-jarige Iraanse actrice Yasaman Aryani deelde op Internationale Vrouwendag 2019 bloemen uit aan vrouwelijke treinpassagiers en droeg daarbij geen hoofddoek. Ze strijdt namelijk voor een wereld waarin vrouwen zelf kunnen kiezen welke kleren ze dragen. In Iran kan dat niet. Yasaman kreeg 16 jaar cel. Tijdens Write for Rights werden maar liefst 1.229.634 brieven, kaarten en e-mailtjes voor haar gestuurd. Begin februari 2020 werd haar straf teruggebracht naar 9 jaar en 7 maanden. Volgens de Iraanse wet betekent dit dat ze daarvan 5,5 jaar moet uitzitten. Amnesty blijft actievoeren voor haar onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.

Nasu Abdulaziz

Nasu: op weg naar nieuwe woningen

Ik ben enorm blij met alle brieven. Het betekent dat mensen zich zorgen maken over mij en alles wat hier gebeurd is!’ Nasu Abdulaziz (25) raakte 3 jaar geleden zijn huis in Lagos, Nigeria kwijt. De autoriteiten sloopten de hele wijk waar hij woonde om plaats te maken voor nieuwbouw. Daarbij werden de bewoners beschoten, ook Nasu raakte gewond. Er vielen negen doden; vijftien mensen zijn nog steeds vermist. Dertigduizend mensen raakten dakloos. Tijdens Write for Rights stuurden meer dan 400.000 mensen een brief naar de Nigeriaanse overheid. Hoewel er nog geen onderzoek is gestart naar de schietpartij, zijn er inmiddels wel gesprekken om onderdak te verzorgen voor Nasu’s gemeenschap. Amnesty blijft zich samen met Nasu inzetten voor gerechtigheid.

Grassy Narrows
© Allan Lissner

Medische zorg voor Jianne en haar gemeenschap

De tiener Jianne Turtle en leden van de inheemse gemeenschap van Grassy Narrows in Canada kampen al 50 jaar met kwikvergiftiging. Op 2 april 2020 tekende Jianne’s vader, Rudy Turtle, een overeenkomst met de minister van Inheemse Zaken voor de bouw van een verzorgingscentrum voor mensen met kwikvergiftiging. Dat is een goede ontwikkeling, want veel mensen hebben aandoeningen aan hun zenuwstelsel en oogproblemen als gevolg van het kwik. Dat zit in de rivier die door het grondgebied van de gemeenschap stroomt. De Canadese regering beloofde het probleem op te lossen, maar de rivier is nog altijd vervuild.

© © Amnesty International

Uitzicht op schadevergoeding voor José

‘Veel dank aan Amnesty International voor de steun tijdens dit proces. Hierdoor boeken we nu vooruitgang.’ José Adrián uit Mexico was 14 jaar toen hij in een opstootje tussen jongeren en de politie terechtkwam. De jongeren hadden de politieauto beschadigd. Maar alleen José werd opgepakt, hoewel hij er niets mee te maken had en vanwege zijn gehoorproblemen niet goed met de politie kon communiceren. De politie sloeg hem en liet zijn ouders een boete betalen. Na wereldwijde acties heeft José nu een officiële verklaring dat hij geen strafblad heeft. Binnenkort krijgt hij waarschijnlijk ook een studiebeurs en psychische hulp. De daders zijn echter nog niet berecht, ook heeft de regering nog geen excuses aangeboden.

Marinel Ubaldo
© © Eloisa Lopez/Amnesty International

Marinel: ‘Jullie betekenen zoveel voor ons’

Bedankt dat jullie de tijd namen om te schrijven en actie te ondernemen. Het betekent zoveel voor ons, jullie geven ons hoop om de strijd voort te zetten, ondanks alle hindernissen die we tegenkomen.’ De Filipijnse Marinel Sumoo Ubaldo was 16 toen ze in 2013 de orkaan Yolanda overleefde. Haar dorp werd volledig verwoest. De Filipijnse overheid liet de slachtoffers in de steek. Nu, 7 jaar later, is er nog steeds gebrek aan voedsel, water, onderdak, elektriciteit en sanitaire voorzieningen. Marinel zegt dat Amnesty’s campagne al tot enkele positieve ontwikkelingen heeft geleid. De regering van de Filipijnen lijkt eindelijk aandacht te hebben voor de behoeften van de overlevenden van orkaan Yolanda.

Mairinisha Abuduaini
© Amnesty International

Helaas, nog geen nieuws over Yiliyasijiang

Yiliyasijiang Reheman en zijn vrouw zijn Oeigoeren, een overwegend islamitische etnische minderheid in China. Circa 1 miljoen Oeigoeren zijn opgesloten in een van de geheime heropvoedingskampen. Daar worden ze gehersenspoeld door de Chinese overheidspropaganda. Yiliyasijiang studeerde in Egypte. Daar werd hij opgepakt en op bevel van de Chinese overheid teruggestuurd naar China. Waarschijnlijk zit hij in een heropvoedingskamp. Na Write for Rights hebben we helaas nog geen informatie ontvangen waar Yiliyasijiang nu is. We blijven actie voor hem voeren. ‘Ik ben iedereen die me steunt erg dankbaar,’ liet zijn vrouw Mairinisha ons weten. ‘Tijdens de campagne die ik voer voor mijn man voel ik dat ik niet alleen ben.’

Yulia, de moeder van Emil Ostrovko
© © Amnesty International

Emil strijdt door

Deze campagne heeft me ervan overtuigd dat het belangrijk is om voor mijn rechten op te komen.’ Emil Ostrovko (18) uit Wit-Rusland is veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor een ‘drugsmisdrijf’. Emil wil graag studeren, maar mag in de gevangenis zijn middelbare school niet afmaken. Hij had een bijbaantje als koerier voor een bedrijfje in rookwaar. Later bleek dat er drugs zaten in de pakketjes die hij rondbracht, maar Emil wist daar niks van. ‘Mijn zoon en ik zijn erg dankbaar voor alle brieven,’ liet zijn moeder weten. We hoopten dat Emil een van de mensen zou zijn die dit jaar een presidentieel pardon kregen, maar dat was helaas niet het geval. Toch blijven we hoopvol en blijven we actievoeren voor zijn vrijlating.

Sarah Mardini en Seán Binder
© © Amnesty International

Sarah en Seán houden hoop

De Syrische Sarah Mardini en Seán Binder uit Ierland kunnen 25 jaar cel krijgen omdat ze op het Griekse eiland Lesbos vluchtelingen uit zee probeerden te redden. De Griekse overheid beschuldigt hen van mensensmokkel. Sarah weet hoe gevaarlijk de zeereis van Turkije naar Lesbos is. Ze vluchtte zelf uit Syrië. Tijdens de overtocht dreigde het bootje met vluchtelingen te zinken. Sarah en haar zus duwden de boot zwemmend naar Lesbos. Door de coronacrisis is de afhandeling van hun zaak uitgesteld. In afwachting van de rechtszaak blijft Amnesty actievoeren voor Sarah en Seán en aandacht vragen voor hun zaak. We zullen ook de advocaten steunen om het inreisverbod in Griekenland aan te vechten de Griekse autoriteiten aan Sarah oplegden.

Ibrahim Ezz El-Din
© Private

Ibrahim nog steeds gevangengehouden

Op 11 juni 2019 werd Ibrahim Ezz El-Din (28) uit Egypte op straat opgepakt door veiligheidstroepen in burgerkleding. Lange tijd was onbekend waar hij werd vastgehouden, tot hij eind 2019 opeens voor een rechtbank verscheen. Ibrahim zegt dat hij werd gemarteld vanwege zijn werk als mensenrechtenverdediger. Hoewel we weten dat het bijzonder moeilijk is om in Egypte resultaten te boeken, slaagde de Write for Rights-campagne erin steun te bieden aan de familie van Ibrahim en andere mensenrechtenverdedigers. En we blijven actievoeren voor zijn vrijlating. Zijn moeder vertelde: ‘Ik wil iedereen bedanken die voor Ibrahim in actie kwam. En ik roep jullie op hem te blijven steunen tot zijn vrijlating… Ibrahim zit zonder enige reden in de gevangenis.’

Eerdere successen van Write for Rights

 
 
 

Goed nieuws

 • Magai Matiop Ngong in de gevangenis van Juba, Zuid-Sudan

  Amnesty blij met intrekken doodvonnis tiener in Zuid-Sudan

  Goed nieuws 30 juli 2020

  Amnesty International is blij dat de autoriteiten van Zuid-Sudan het doodvonnis van Magai Matiop Ngong hebben vernietigd.

  Lees meer
 • Politie beschermt demonstraties voor vrouwenrechten Oekraïne

  Goed nieuws 14 maart 2019

  Oekraïne: politie beschermt demonstraties voor vrouwenrechten op Internationale Vrouwendag in zeven steden. De demonstraties verliepen zonder incidenten.

  Lees meer
 • Gulzar Diushenova

  Kirgizië: goed nieuws voor mensen met een handicap

  Goed nieuws 21 december 2018

  Het parlement van Kirgizië heeft de eerste stap gezet richting de ratificatie van de VN-conventie inzake rechten van personen met een handicap.

  Lees meer
 • Imelda Cortez uit El Salvador

  El Salvador: slachtoffer verkrachting vrijgesproken

  Goed nieuws 18 december 2018

  Op 17 december 2018 werd in El Salvador Imelda Cortez vrijgesproken. Ze werd beschuldigd van een poging tot moord, omdat ze niet in een ziekenhuis beviel.

  Lees meer

Waar kan ik terecht met vragen?

Bij het team van Write for Rights: writeforrights@amnesty.nl, 020 7733 500.