Amnesty.nl maakt gebruik van cookies om de content beter op uw voorkeur af te kunnen stemmen.     Meer informatie

Nieuwsoverzicht

Chelsea Manning komt vrij!

18 januari 2017

Klokkenluider Chelsea Manning werd eind 2013 tot 35 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het lekken van geheime informatie. President Obama verleende haar gisteren gratie. Manning zal op 17 mei a.s. vrijkomen.

EU: antiterrorisme-wetten hollen rechten uit

17 januari 2017

Vergaande nieuwe antiterrorisme-wetten brengen Europa in een gevaarlijke situatie van toenemende overheidscontrole en beperking van de vrijheid van burgers. Dit concludeert Amnesty International in een nieuw rapport.

Irak: Wapenleveranties wakkeren oorlogsmisdaden door milities aan

5 januari 2017

Paramilitaire milities die zijdelings opereren als onderdeel van de Iraakse troepen in de strijd tegen IS, gebruiken wapens uit militaire voorraden van Irak. De wapens zijn geleverd door de VS, Europa, Rusland en Iran. Met deze wapens begaan de milities oorlogsmisdaden. Dat blijkt uit een rapport dat vandaag verschijnt.

'Jullie brieven moedigden me aan vol te houden' - Yevgeny Vitishko

21 december 2016

De Russische milieuactivist Yevgeny Vitishko werd in 2014 opgepakt, een dag voordat de Olympische vlam aankwam in Sotsji. Hij kwam op 22 december 2015 vrij, precies een jaar geleden. Hij vertelt over de invloed die de vele brieven die hij ontving op hem hadden.

Banken beter op duurzaamheid, aanpak klimaatverandering en belastingontwijking blijft achter

21 december 2016

Negen Nederlandse banken verbeterden in het afgelopen jaar hun beleid op duurzaamheid. De meeste banken scoren nog wel zwaar onvoldoende voor hun beleid op klimaat. Ook de aanpak van belastingontwijking blijft zwak. Bank-verzekeraar Aegon scoort verreweg het laagst op sociaal- en milieubeleid en op dierenwelzijn. Zo blijkt uit de nieuwe jaarupdate van de Eerlijke Bankwijzer die vandaag is gepubliceerd.

Veiligheidstroepen Myanmar doden en verkrachten Rohingya

19 december 2016

Een grote veiligheidsoperatie van het Myanmarese leger in het noorden van de deelstaat Rakhine gaat gepaard met executies, verkrachtingen en het platbranden van huizen en dorpen. Deze gruweldaden zijn gericht tegen de Rohingya-bevolking en zijn mogelijke oorlogsmisdaden.

Syrië: executies in Aleppo zijn mogelijk oorlogsmisdrijven

13 december 2016

De Verenigde Naties hebben schokkende informatie gegeven over de buitengerechtelijke executie van tientallen burgers door het oprukkende Syrische regeringsleger in Oost-Aleppo.

Tibetaanse Dolma Tso na drie jaar eindelijk vrijgelaten

13 december 2016

Op 4 december kwam de Tibetaanse Dolma Tso vrij. Ze heeft drie jaar in de gevangenis gezeten. Dolma Tso was opgepakt nadat ze het lichaam van haar buurman, die zichzelf in brand had gestoken, in een auto tilde. Daarop werd ze van moord beschuldigd.

India: mensenrechtenactivist vrijgelaten

12 december 2016

Mensenrechtenverdediger Khurram Parvez uit India is op 30 november 2016 vrijgelaten. Hij was is september opgepakt, vlak voordat hij wilde afreizen naar Genève voor een bijeenkomst van de VN-Mensenrechtenraad. Hij had daarvoor een visum en andere documenten.

Qatar: ook onder nieuwe wetgeving groot risico op uitbuiting arbeidsmigranten

12 december 2016

Wijzigingen in de arbeidswetgeving in Qatar veranderen vrijwel niets aan de situatie van arbeidsmigranten. Ook onder de nieuwe wetgeving, die volgens de Qatarese regering het bekritiseerde ‘sponsorsysteem’ afschaft, zijn arbeidsmigranten overgeleverd aan de genade van uitbuitende werkgevers.

  • eerste
  • vorige