© Amnesty International

Medewerker Mensenrechten in Nederland

Amnesty International werkt voor mensenrechten. Die waarborgen vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid. Amnesty doet onderzoek, voert actie en steunt verdedigers van mensenrechten wereldwijd. Wij zoeken daarom collega’s die diversiteit en inclusie omarmen. In Nederland telt de organisatie ruim 250.000 leden en donateurs. Op het kantoor in Amsterdam werken 120 betaalde medewerkers en 60 vrijwilligers.

Wij zoeken een medewerker Mensenrechten in Nederland. Dit is een vrijwilligersfunctie voor 16 uur per week.

Functie

De hoofdtaak van de medewerker is het ondersteunen van drie projectleiders binnen het team Mensenrechten in Nederland. Je werkt op een breed terrein aan mensenrechtenkwesties, uiteenlopend van demonstratierecht, etnisch profileren, surveillance tot gendergelijkheid. Je werkzaamheden variëren van het doen van bureauonderzoek, het volgen en samenvatten van politieke debatten en jurisprudentie, het schrijven van interne memo’s tot het plannen en notuleren van afspraken.

Afdeling

Het team Mensenrechten in Nederland bestaat uit zes betaalde krachten en een of twee vrijwilligers. Het team valt binnen de afdeling Mensenrechtenbeleid dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en uitvoering van het mensenrechtenbeleid op het brede terrein van de missie van Amnesty International. Op deze afdeling van Amnesty International Nederland (AINL) werken betaalde krachten en vrijwilligers samen aan verschillende programma’s. De afdeling levert een inhoudelijke bijdrage aan Amnesty’s campagnes, acties, woordvoering en lobby.

Je werkzaamheden

 • Monitoren van en rapporteren over actuele politieke, juridische en maatschappelijke debatten over de mensenrechtendossiers van de projectleiders.
 • Ondersteunen bij het maken van (juridische) analyses en doen van bureau-onderzoek.
 • Bijdragen aan de organisatie van bijeenkomsten, al dan niet in samenwerking met netwerken en coalities van andere maatschappelijke organisaties.
 • Notuleren van overleggen, opstellen van interne memo’s en verslagen van projectactiviteiten.
 • Voorbereiden van gesprekken met sleutelfiguren in het veld en verzorgen van correspondentie.
 • Onderhouden van contacten binnen AINL op de dossiers, met name binnen de afdeling Media en Politieke Zaken en de afdeling Actie en Mobilisatie.
 • Overige secretariële werkzaamheden.

Je profiel

 • Je hebt een master in de rechten of een afgeronde bacheloropleiding Nederlands recht en bevind je in de eindfase van je (rechten) masterstudie.
 • Je hebt kennis van en belangstelling voor het internationaal publieksrecht, alsmede van politieke ontwikkelingen en sociaal-maatschappelijke verhoudingen in Nederland.
 • Je hebt aantoonbare kennis van en interesse voor mensenrechtenkwesties in Nederland.
 • Je kunt zelfstandig en onder druk kunnen werken en gaat flexibel om met ad hoc verzoeken.
 • Je beheert het Nederlands en de Engelse taal uitstekend, zowel in woord als geschrift.
 • Je hebt affiniteit met de doelstellingen en het werk van Amnesty International.

Diversiteit aan collega’s die o.a. verschillen van godsdienst, levensovertuiging, leeftijd, etniciteit, seksuele oriëntatie, geslacht, genderidentiteit en -expressie is voor jou belangrijk. We zijn dan ook in het bijzonder geïnteresseerd in kandidaten met een migratie-achtergrond. Amnesty heeft het Charter Diversiteit ondertekend.

Beschikbaarheid

Je bent beschikbaar voor 16 uur per week. Je wilt je bovendien aan de functie committeren voor een periode van minimaal 6 maanden. Dat is een flinke investering, maar wel noodzakelijk om een goede bijdrage te kunnen leveren aan ons werk. Het helpt je ook het maximale uit je ervaring bij ons team te halen.

Wat biedt Amnesty

Een zinvolle en leerzame functie met goede begeleiding in een prettige werksfeer op het kantoor in Amsterdam. Amnesty beschikt over een Vrijwilligershandboek waarin alle zaken die voor je vrijwilligerstijd bij Amnesty van belang zijn, worden beschreven. Je ontvangt onder andere een reiskostenvergoeding en je kunt gebruik maken van een gratis lunch op ons kantoor.

Daarnaast is er de mogelijkheid om je masterscriptie te schrijven over een onderwerp waar Amnesty in Nederland onderzoek naar doet. Je schrijft je scriptie dan naast je werk voor Amnesty, waardoor je jezelf een aantal maanden kan onderdompelen in een bepaald onderwerp. Ook kan je in die periode gebruik maken van de contacten en kennis die al bij Amnesty aanwezig zijn.

Sollicitatie

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Gerbrig Klos (020-7733679 of g.klos@amnesty.nl). Je sollicitatiebrief en curriculum vitae ontvangen wij graag uiterlijk 1 december 2019. Je kunt hiervoor gebruik maken het sollicitatieformulier hieronder. De kandidaten die uitgenodigd worden ontvangen hierover uiterlijk 5 december 2019 bericht. De gesprekken zullen plaatsvinden in de vroege middag van maandag 9 december 2019.