Berta Cáceres
© Goldman Environmental Prize

Milieuactivisten onder vuur

Milieuactivisten werken onder zeer zware omstandigheden. De afgelopen jaren werden schrikbarend veel activisten ernstig bedreigd of vermoord, met name in Midden- en Zuid-Amerika. De meesten van hen waren milieuactivisten. Het geweld duurt voort.

In Colombia zijn in de eerste vier maanden van dit jaar al 46 mensenrechtenverdedigers vermoord. En in minder dan een maand werden in Nicaragua 7 milieuactivisten omgebracht. Vaak zijn mijnbouwprojecten de aanleiding voor het geweld. Deze bevinden zich op het land van de voorouders van de activisten. De lokale bevolking wordt verdreven of onvoldoende gecompenseerd voor de inname voor het land, en de natuur en de voedselvoorziening komen in gevaar.

312

mensenrechtenverdedigers wereldwijd

vermoord in 2017

bron: Front Line Defenders

212

mensenrechtenverdedigers in Midden- en Zuid-Amerika

vermoord in 2017

67

% van de vermoorde activisten

hield zich bezig met de bescherming van landrechten, het leefmilieu en de inheemse bevolking

© Amnesty International

Guatemala: gerechtigheid voor milieuactivisten

Op 4 juni werden milieuactivisten Florencio Pérez Nájera en Alejandro Hernández García uit Guatemala op gruwelijke wijze met machetes vermoord. Hun werk voor CODECA, een organisatie die opkomt voor milieu-, land- en arbeidsrechten, werd hen fataal. Binnen een maand werden er in Guatemala zeven milieuactivisten vermoord.

Landactivisten Luis Torres en Hugo George werden begin mei vermoord
© Rios Vivos

Colombia: onderzoek de moord op milieuactivisten

Milieuactivisten Luis Torres en Hugo George werden begin mei vermoord nadat ze protesteerden tegen de aanleg van een dam, die bedoeld is om elektriciteit op te wekken. Door het bouwproject werden 500 families gedwongen te verhuizen. Torres en George vroegen compensatie voor de gedupeerde families. Het leefgebied van twee gemeenschappen zal volledig onder water komen te staan.