Azza Soliman
© Rene Clement

Vrouwendag 8 maartactie: Azza Soliman

Azza Soliman uit Egypte komt op voor vrouwen die slachtoffer zijn van marteling, huiselijk geweld of verkrachting. In Egypte is dit voor de autoriteiten een doorn in het oog. Azza is al verschillende keren gearresteerd, ze wordt voortdurend lastiggevallen en door de regering in de gaten gehouden, geïntimideerd en in een kwaad daglicht gesteld. Kranten en televisiezenders bestempelen haar als ‘vijand van het volk’. Nu ligt ze weer onder vuur en kan 15 jaar gevangenisstraf krijgen voor verzonnen aanklachten. Bovendien heeft ze een reisverbod.

De actie

Op en rond 8 maart vragen we aandacht voor het werk van Azza. We verzamelen handtekeningen om de president van Egypte op te roepen alle aanklachten tegen Azza onmiddellijk in te trekken.

We sturen ook groetenkaarten naar Azza om deze dappere vrouwen een hart onder de riem te steken.

En, vanwege internationale vrouwendag hebben we ook kaartjes die je zelf kunt sturen naar iemand die jij bewondert. Zo kun je iemand in het zonnetje zetten, laten weten dat je aan haar denkt, én aandacht vragen voor mensenrechtenverdedigers zoals Azza.

De materialen

Je kunt nu meteen online tekenen. Je kunt ook materialen bestellen voor je eigen actie. We versturen deze vanaf eind februari. Hier vind je voorbeelden van de solidariteitskaarten, uitdeelkaarten, flyers, petitie en poster.

Om aandacht te vragen voor je actie kun je hier het persbericht downloaden. Je kunt het persbericht naar eigen inzicht aanpassen.

Bestelformulier

  • Materialen
  • Aantal sets solidariteitskaarten (20 groetenkaarten voor Azza)
  • Sets kaarten om uit te delen (20 groetenkaarten voor je eigen heldin)
  • Flyers met informatie over Azza (20 flyers)
  • Aantal petitielijsten (op 1 lijst kunnen 10 handtekeningen)
  • Aantal posters (A3)
  • Gegevens
  • Adresgegevens

 

Meer informatie over Azza en Egypte

Azza Soliman richtte twee organisaties op om de rechten van vrouwen te verdedigen. Door haar vreedzame activiteiten is ze nu een van de ‘verdachten’ in een rechtszaak. De zaak staat bekend als Zaak 173: een groep mensenrechtenverdedigers die vervolgd worden onder meer omdat zij voor hun werk geld uit het buitenland ontvangen. Ook zou Azza de goede naam van het land bezoedelen, omdat ze beweert dat veel vrouwen in Egypte een groot risico lopen op verkrachting. Ze kan tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld worden. Desondanks zet Azza haar vreedzame mensenrechtenwerk voort. 

Meedogenloze maatregelen

Mensenrechtenactivisten staan in Egypte steeds meer onder druk. Met een nieuwe wet wordt de speelruimte van mensenrechtenorganisaties nog kleiner. Daarin staan heel veel bepalingen die de organisaties het werken onmogelijk maken. Het onderzoeken van schendingen van mensenrechten of het aannemen van geld zonder toestemming van de autoriteiten bijvoorbeeld, kan bestraft worden met maar liefst 5 jaar gevangenisstraf.

Het net sluit zich om wie opkomt voor anderen

Wereldwijd wordt het steeds gevaarlijker om op te komen voor mensenrechten. Ook in Egypte. Meer dan ooit krijgen mensenrechtenverdedigers zoals Azza Soliman te maken met intimidatie, lastercampagnes, geweld en gevangenisstraf. Nieuwe wetten maken hen monddood. De persvrijheid wordt aan banden gelegd. En elk jaar worden meer activisten vermoord. Regeringen, gewapende groeperingen en bedrijven zorgen er zo voor dat het net zich steeds verder sluit om wie op vreedzame wijze zijn mening geeft.