© © Twitter/facebook

Oppositie-activisten gearresteerd en ontvoerd

Gemarteld en seksueel misbruikt

Drie oppositie-activisten uit Zimbabwe zijn op 13 mei gearresteerd na het leiden van een protest tegen de regering. Joana Mamombe, Cecilia Chimbiri en Netsai Marova protesteerden tegen de reactie van de autoriteiten op de coronapandemie en de hongersnood in het land. Na hun arrestatie werden de vrouwen geblinddoekt naar een onbekende locatie gereden. Daar zijn ze gemarteld en seksueel misbruikt. Ook werden ze gedwongen menselijke uitwerpselen eten. Twee dagen later werden ze gevonden op 87 kilometer afstand van de hoofdstad. Sindsdien liggen ze in het ziekenhuis. Ze worden aangeklaagd voor het promoten van openbaar geweld.

Roep de autoriteiten in Zimbabwe op om de beschuldigingen tegen de drie activisten onmiddellijk en onvoorwaardelijk in te trekken en alle intimidaties tegen hen te stoppen.

Er is geen onderzoek ingesteld naar de verdwijning van de activisten en hun beschuldigingen van marteling. De Zimbabwaanse Mensenrechtencommissie schreef in een persverklaring dat de vrouwen zijn ontvoerd, gemarteld en onttrokken aan de bescherming van de wet. Maar de autoriteiten zeggen, zonder onderzoek, dat de vrouwen de ontvoering in scène hebben gezet.

Lees hier de volledige actie.

Wat gebeurt er met jouw gegevens?

We geven alleen je achternaam en woonplaats door aan de autoriteiten. De mail wordt vanaf een versleuteld e-mailadres verstuurd. Je e-mailadres is niet zichtbaar voor de ontvanger.

Stuur een e-mail