UPDATE Zimbabwe: oppositie-activisten weer opgepakt

UPDATE: oppositie-activisten weer opgepakt

Joana Mamombe, Cecilia Chimbiri en Netsai Marova uit Zimbabwe protesteerden op 13 mei 2020 tegen het coronabeleid van de autoriteiten. De vrouwen werden gearresteerd, ontvoerd, gemarteld en seksueel misbruikt. Twee dagen later werden ze zwaar mishandeld teruggevonden. In het ziekenhuis werden ze aangeklaagd voor ‘het promoten van openbaar geweld’. De politie blijft de drie vrouwen lastig vallen en intimideren.

Roep de autoriteiten in Zimbabwe op om de beschuldigingen tegen de drie activisten onmiddellijk en onvoorwaardelijk in te trekken en alle intimidaties tegen hen te stoppen.

De vrouwen moesten op 31 juli naar de rechter vanwege een tweede aanklacht. De autoriteiten beweren namelijk dat de vrouwen de ontvoering in scène hebben gezet. Daarna moesten ze zich melden op het politiebureau. Onderweg hield de politie hen staande. Een agent beweert dat Chimbiri hem toen beledigde en sloeg haar met een leren riem. De vrouwen werden opnieuw gearresteerd en Chimbiri aangeklaagd voor het beledigen van de agent.

Lees hier de volledige actie.

Wat gebeurt er met jouw gegevens?

We geven alleen je achternaam en woonplaats door aan de autoriteiten. De mail wordt vanaf een versleuteld e-mailadres verstuurd. Je e-mailadres is niet zichtbaar voor de ontvanger.

Stuur een e-mail