© Giorgos Moutafis/AI

Asielzoekers en kinderen van migranten (Griekenland)

Gezondheid kinderen in gevaar

De toestand van asielzoekers en hun kinderen in Griekenland blijft zeer schrijnend. Zij hadden sinds juli 2019 geen toegang meer tot gezondheidszorg. De Griekse autoriteiten besloten op 31 januari 2020 om asielzoekers een tijdelijk burgerservicenummer te geven. Hiermee kunnen ze aanspraak maken op gratis gezondheidszorg en mogen ze werken. Maar asielzoekers die nog geen asielaanvraag hebben ingevuld krijgen dit niet. Ook is het geen oplossing voor de duizenden migrantenkinderen van wie de gezondheid gevaar loopt.

Amnesty roept de Griekse autoriteiten op alle kwetsbare groepen toegang te geven tot gratis gezondheidszorg zoals voorgeschreven door de Griekse wet.

Artikel 33 van de Griekse wet zegt dat ‘kwetsbare sociale groepen’ zoals vluchtelingen, asielzoekers en minderjarigen zonder legaal verblijf, recht op gratis medische zorg en medicijnen hebben. Ngo’s en Griekse artsen doen hun uiterste best om gezondheidszorg te blijven bieden, maar door gebrek aan goede regelgeving staan zij machteloos.

Lees hier de volledige actie.

 

Wat gebeurt er met jouw gegevens?

We geven alleen je achternaam en woonplaats door aan de autoriteiten. De mail wordt vanaf een versleuteld e-mailadres verstuurd. Je e-mailadres is niet zichtbaar voor de ontvanger.

Stuur een e-mail

Vul je je telefoonnummer in? Dan kan Amnesty je telefonisch benaderen om je te informeren over onze werkzaamheden of om je steun te vragen.