Azerbeidzjaanse activist bedreigd

Opstellen petitie is geen misdrijf

De Azerbeidzjaanse mensenrechtenverdediger en voormalig gewetensgevangene Ilkin Rustamzade wordt bedreigd omdat hij een petitie heeft gelanceerd. Daarin roept hij de regering op om sociale bijstand te geven aan mensen die getroffen zijn door de coronapandemie. Op 6 april zijn er online intieme foto’s gedeeld van Rustamzades vrouw met haar naam en telefoonnummer. Dit gebeurde nadat Rustamzade had geweigerd om de petitie af te sluiten. Het lijkt erop dat er een gefinancierde lastercampagne is gestart tegen Ilkin Rustamzade op betaalde Facebook-pagina’s en andere websites.

Roep de Azerbeidzjaanse autoriteiten op om ervoor te zorgen dat er onmiddellijk een einde komt aan het aanvallen, bedreigen en intimideren van Ilkin Rustamzade en zijn familie.

Ilkin Rustamzade is een bekende, vreedzame activist. In 2013 werd hij gearresteerd op basis van verzonnen aanklachten en heeft hij zes jaar in de cel gezeten. Steeds vaker vinden er in Azerbeidzjan politiek gemotiveerde arrestaties plaats. De autoriteiten gebruiken de coronacrisis om critici te onderdrukken.

Lees hier de volledige actie.

Wat gebeurt er met jouw gegevens?

We geven alleen je achternaam en woonplaats door aan de autoriteiten. De mail wordt vanaf een versleuteld e-mailadres verstuurd. Je e-mailadres is niet zichtbaar voor de ontvanger.

Stuur een e-mail