Kom in actie voor de Iraanse activist Saba Kordafshari

Kom in actie voor de Iraanse activist Saba Kordafshari

De 22-jarige Iraanse Saba Kordafshari voerde actie tegen de verplichte hoofddoek. Ze werd in juni vorig jaar opgepakt en kreeg een gruwelijk hoge celstraf van in totaal 24 jaar opgelegd. Ze moest van haar gevangenisstraf 15 jaar uitzitten. Een hogere rechter vernietigde in december haar veroordeling voor het ‘aanzetten tot en faciliteren van corruptie en prostitutie’. Haar gevangenisstraf werd daarmee teruggebracht naar 9 jaar voor ‘misdaden tegen de staatsveiligheid’. Maar Saba ontdekte onlangs dat de autoriteiten in het geheim een streep door deze uitspraak zetten. Ze willen haar koste wat kost zwaar straffen.

Roep de Iraanse autoriteiten op Saba Kordafshari onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Ze heeft niets misdaan.

Na haar arrestatie hield de politie Saba bijna twee weken vast voor verhoor zonder dat iemand wist waar ze was. Om een bekentenis af te dwingen kreeg ze een zak over haar hoofd en dreigde de politie haar moeder te arresteren. Dat gebeurde ook. Saba ‘bekende’ uiteindelijk onder dwang. Haar moeder zit ook nog altijd vast.

Teken de petitie