Terug naar overzicht

Amnesty Oss viert jubileum in de Bibliotheek op zondag 15 december

In Bibliotheek Oss is zondag 15 december aandacht voor het 40-jarig bestaan van de Osse afdeling van Amnesty International. In het kader van het jubileum zijn er meerdere activiteiten die in het teken staan van mensenrechten. Er is een Mensenbieb, een schrijfactie, een lezing over struikelstenen en er worden gedichten voorgedragen. Alle activiteiten zijn tussen 13.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis.

Mensenbieb
Speciaal voor deze dag is er een Mensenbieb met vijf levende boeken. Het gaat om een vluchteling uit Syrië, een veteraan met PTSS, een transgender, een ex-gevangene en een tweede generatie Turkse Nederlander. Met hen kunnen bezoekers een half uur lang een-op-een in gesprek.

Schrijfactie
In het kader van de internationale Dag van de Mensenrechten op 10 december kunnen onder de noemer Write for Rights weer kaarten en brieven geschreven worden voor activisten en gewetensgevangenen en voor mensen die vastzitten om wie ze zijn of wat ze zeggen. Het gaat deze keer om jongeren die in de gevangenis zitten.

Gedichten
Dichters van het Poëzie Podium Oss (PPO) hebben gedichten geschreven voor de jongeren die in het kader van Write for Rights een kaart of brief gestuurd kunnen worden. Elk uur worden door drie dichters drie gedichten voorgelezen.

Struikelstenen
Van 13.45 tot 14.30 uur is er een lezing van Conny Leijten over de Struikelstenen. Deze stenen liggen voor huizen waaruit joden verdreven en vermoord zijn. In Oss liggen sinds 2011 struikelstenen. In 2014 verscheen er een boek over. Aansluitend aan de lezing is onder leiding van Leijten een wandeling door straten waar struikelstenen liggen.

Alle activiteiten worden gehouden rondom Joris’ Kerstboom. Onder deze noemer staat vanaf vrijdag 6 december in de bibliotheek een kerstboom waarin mensen foto’s kunnen hangen van een dierbare. De kerstboom is meteen een ontmoetingsplaats voor mensen die hun verhaal kwijt willen.

Hoe laat?

Van: 13:00 Tot: 16:00

Waar?

Raadhuislaan 10, 5341GM Oss

Contactinformatie

Vanaf Centraal station Oss is het zeven minuten lopen. De Bibliotheek deelt de hoofdingang met Theater de Lievekamp. Met de auto? Parkeren aan de Raadhuishof is gratis (achterkant pand)