Emil Ostrovko

Write for Rights: Emil bedankt voor steun

Write for Rights: Emil bedankt voor steun

Tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights in december 2019 werd wereldwijd geschreven voor jonge slachtoffers van mensenrechtenschendingen. De autoriteiten werd opgeroepen hen rechtvaardig te behandelen en er werden groetenkaarten gestuurd naar de jongeren. Een van hen was Emil Ostrovko uit Wit-Rusland. Hij bedankt de deelnemers voor hun solidariteit.

‘De afgelopen maanden ontving ik solidariteitsbetuigingen van over de hele wereld. Ze hebben me enorm veel kracht en inspiratie gegeven. Deze campagne overtuigde me dat het belangrijk is om te vechten voor mijn rechten. Het liet me zien dat mijn leven ertoe doet en dat ik niet vergeten ben. Veel van mijn medegevangenen zijn jonge mensen zoals ik en hun omstandigheden zijn vergelijkbaar met de mijne. Ze vragen me om de solidariteitskaarten met hen te delen en ze bewaren ze als symbolen van hoop en aanmoediging. Heel erg bedankt!’

 

Achtergrond

In april 2018 werd scholier Emil uit Wit Rusland door politieagenten geslagen en gearresteerd. De politie beschuldigde hem van het rondbrengen van illegale drugs. Emil was toen 17 jaar.

Om wat bij te verdienen werkte Emil als koerier voor een online bedrijfje. De pakketjes die hij rondbracht, bevatten volgens zijn werkgever legale rookwaar. Dat bleek een leugen, er zaten drugs in. Emil werd tot 10 jaar cel veroordeeld wegens drugshandel. Later werd die straf tot 8 jaar teruggebracht. Er werd geen onderzoek ingesteld naar de eigenaar van het bedrijf waarvoor Emil werkte. Alleen Emil werd vervolgd.

Emil mag vanuit de gevangenis zijn middelbare school niet afmaken. Zijn droom om naar de universiteit te gaan is vervlogen. Behalve Emil zitten er in Wit-Rusland nog 15 duizend kinderen en jongeren een lange gevangenisstraf uit voor kleine drugsmisdrijven. Ze worden zeer slecht behandeld, moeten zwaar werk verrichten en krijgen slecht te eten. De Wit-Russische president Lukashenko pleitte voor gevangenisomstandigheden die zo afschuwelijk zijn dat de gevangenen ‘smeken om te mogen sterven’.

Update 6 februari: slecht nieuws

Helaas bevestigde de rechtbank op 31 januari dat emil nog 6 jaar in de gevangenis moet doorbrengen. Hij krijgt geen strafvermindering. Dit kwam erg onverwachts voor hem. Emil gaat zeker in hoger beroep. Amnesty volgt de voortgang.