Twee Oezbeken vrij en terug in Nederland

Twee in Nederland woonachtige Oezbeekse vluchtelingen zijn sinds 21 maart weer veilig in Nederland. Tijdens een familiebezoek op 8 maart werden de twee op het vliegveld in de Russische hoofdstad Moskou gearresteerd en tijdelijk vastgehouden.

Op 8 maart vlogen Kholzhigit Sanakulov (64) en zijn zoon Sherzod Sanakulov (31) naar Moskou om een bruiloft bij te wonen. Op het vliegveld in Moskou werden ze vastgehouden. Ze zouden mogelijk worden uitgeleverd aan Oezbekistan, waar ze risico liepen gemarteld en mishandeld te worden.

Snel na hun gevangenname riep Amnesty via een bliksemactie de Russische autoriteiten op de uitleveringsprocedure onmiddellijk stop te zetten en de twee mannen terug te laten keren naar Nederland. Amnesty wil iedereen bedanken die aan deze actie heeft deelgenomen.

Achtergrond

Kholzhigit Sanakulov en Sherzod Sanakulov verlieten Oezbekistan in 2006. Ze deden dat nadat duidelijk werd dat zij werden aangeklaagd wegens fraude en verduistering, aanklachten die volgens de twee gefabriceerd waren. De twee mannen vluchtten uit vrees voor hun leven in eerste instantie naar Kazakstan. In 2007 werden zij door de UNHCR in Almaty erkend als vluchteling. Sinds 2008 wonen ze in Nederland.