Amnesty schrijft wereldwijd voor jongeren tijdens Write for Rights 2019

Op 10 december is het Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Op deze dag komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie en schrijven brieven voor mensen die onrecht is aangedaan. Dit jaar komen zij speciaal in actie voor jongeren.

Amnesty International voert dit jaar actie voor tien jongeren uit Canada, China, de Filipijnen, Nigeria, Zuid-Sudan, Mexico, Iran, Griekenland, Wit-Rusland en Egypte. Bijvoorbeeld voor de Canadese Jianne Turtle (13 jaar) die strijdt voor haar inheemse gemeenschap en tegen kwikvergiftiging van de rivier die door hun leefgebied stroomt. Of voor de 23-jarige Iraanse actrice Yasaman Aryani die zich inzet tegen de verplichte hoofddoek in haar land en daarvoor 16 jaar celstraf kreeg. Of voor Nasu Abdulaziz (25 jaar) uit Nigeria, die in zijn arm werd geschoten toen hij opkwam voor de bewoners van zijn wijk. Hun huizen werden in opdracht van de overheid met veel geweld vernield waardoor 30.000 mensen dakloos werden. Dit zijn de mensen voor wie er dit jaar actie wordt gevoerd.

Overal wordt geschreven

In heel Nederland gaan mensen brieven schrijven. Alleen thuis, of samen in een café, bibliotheek, school, bij de sportclub of tijdens een van de vele schrijfevenementen. Mensen schrijven brieven op papier of online om de jongeren die onrecht is aangedaan te steunen. En niet voor niets: in 2018 werden er wereldwijd 6 miljoen brieven geschreven. De afgelopen tien jaar was er in meer dan de helft van de zaken positief nieuws te melden. Zoals bij Moses Akatugba uit Nigeria:

Write for Rights heeft effect

Tijdens Write for Rights schrijven mensen wereldwijd naar autoriteiten van verschillende landen en komen in actie voor mensen die onrecht is aangedaan. Ze schrijven voor mensen die gevangenzitten omdat ze opkomen voor de rechten van anderen, die worden gemarteld omdat ze voor hun mening uitkomen of die worden bedreigd om wat ze denken of wie ze zijn. Door al die brieven voelen autoriteiten zich onder druk gezet. Levens kunnen veranderen: mensen komen vrij, hun marteling stopt of ze krijgen bescherming.

Focus op jongeren

Dit jaar voert Amnesty International speciaal actie voor jongeren. Er wordt vaak gezegd dat jonge mensen de toekomstige leiders zijn. Jongeren zetten zich in om een einde te maken aan de grootste crises waarmee we wereldwijd te maken hebben. Van klimaatverandering tot vrouwenrechten. Van dakloosheid tot politiegeweld. Kinderen en jongeren zijn een leidende kracht voor verandering. Vanwege hun leeftijd zijn jongeren extra kwetsbaar wanneer de overheid tegen hen optreedt. Jongeren zijn ook een gemakkelijke prooi als autoriteiten op zoek zijn naar een ‘dader’ of wanneer ze hun eigen onrechtvaardige optreden willen verdoezelen. Reden te meer om ons extra voor hen in te zetten!