© privefoto

Update schrijfactie Egypte: kritische onderzoeker opgepakt en gemarteld

Patrick Zaki George werkt als onderzoeker bij een Egyptische mensenrechtenorganisatie. Hij zit sinds 7 februari 2020 vast. Hij wordt onterecht beschuldigd van onder meer het verspreiden van nepnieuws via Facebook. Er zijn zorgen om zijn gezondheid. George leidt aan astma en loopt een verhoogd risico op corona in de overvolle en onhygiënische Tora gevangenis waar hij wordt vastgehouden.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 augustus 2020 naar de openbaar aanklager van Egypte. Roep hem op Patrick Zaki George onmiddellijk vrij te laten. Hij zit alleen maar vast vanwege zijn mensenrechtenwerk en politieke opvattingen.

Gemarteld tijdens verhoor

George werd op het vliegveld van Cairo gearresteerd. Hij landde vanuit Italië, waar hij een studie volgt aan de universiteit van Bologna. De Egyptische veiligheidsdienst bracht George naar een onbekende plek. Ze vroegen hem naar zijn mensenrechtenwerk in Egypte. Ze sloegen hem in zijn buik en gaven hem elektroshocks. Hij werd 30 uur vastgehouden, zonder contact met een advocaat of zijn familie.

Vast vanwege kritische werk

Patrick wordt beschuldigd van het ‘verspreiden van nepnieuws’, en het ‘aanzetten tot protesten, geweld en terroristische daden’. Het ‘bewijs’ hiervoor zijn tien Facebookberichten die Patrick en zijn advocaat niet in mochten zien. Patricks arrestatie houdt zeer waarschijnlijk verband met een klopjacht op critici die de Egyptische autoriteiten voeren sinds de massale anti-overheids-protesten van september 2019. Zijn arrestatiebevel dateert van 24 september 2019.

Download de voorbeeldbrief

 

 

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden