© privefoto

Schrijfactie Zuid-Korea: tv-producer al 50 jaar vast in Noord-Korea

Hwang Won stapte op 11 december 1969 op een binnenlandse vlucht naar Seoel, de hoofdstad van Zuid-Korea. Noord-Koreaanse agenten kaapten het vliegtuig en vlogen het naar Noord-Korea. 39 passagiers kwamen in de loop van de tijd weer thuis, maar van Hwang Won en 11 anderen, ontbreekt ieder spoor. Hij wordt dit jaar 82 jaar. Zijn familie hoopt vurig op een weerzien voor het te laat is.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 juli 2019 een brief naar de president van Zuid-Korea. Roep hem op er bij de Noord-Koreaanse autoriteiten op aan te dringen duidelijkheid te geven over het lot van Hwang Won.

Hoop op weerzien 

Won’s zoon, Hwang In-cheol, heeft meerdere malen de Noord-Koreaanse autoriteiten gevraagd wat er met zijn vader is gebeurd. Deze weigeren echter informatie te geven. In-cheol heeft goede reden om aan te nemen dat zijn vader nog in leven is. Hij kreeg deze informatie van iemand die mensen helpt Noord-Korea uit te komen.

Noord-Korea ontvoerde honderden mensen uit Zuid-Korea na de Koreaanse oorlog (1950-1953). Vooral mensen in bepaalde beroepsgroepen werden naar Noord-Korea gebracht en daar ter werk gesteld. Hwang Won was een tv-producer in Zuid-Korea. Hij zou volgens bronnen in Noord-Korea voor de staatsmedia hebben gewerkt.

Download de voorbeeldbrief

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden