Schrijfactie Wit-Rusland: twee mannen wachten op hun executie

Viachaslau Sukharko en Aliaksandr Zhylnikau kregen op 20 januari 2018 de doodstraf opgelegd. Ze kregen eerder in maart 2017 levenslang voor moord maar de openbaar aanklager ging in hoger beroep. Ze zijn nu in afwachting van hun executie.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 mei 2018 een brief naar president Lukashenka van Wit-Rusland. Roep hem op onmiddellijk een moratorium op executies in te stellen als een eerste stap naar afschaffing van de doodstraf.

Geëxecuteerd in het geheim

Wit-Rusland past als enige land in Europa en Centraal-Azië de doodstraf nog toe. Volgens de autoriteiten zitten er op dit moment zeven mensen in een dodencel. Dit is niet te bevestigen omdat gegevens over het aantal doodstraffen en executies niet openbaar zijn.

De doodstraf wordt in Wit-Rusland vaak opgelegd na een oneerlijk proces waarbij niet zelden gebruik gemaakt wordt van bekentenissen gekregen door marteling. Executies worden uitgevoerd in het geheim. De familie kan geen afscheid nemen en wordt zelfs niet verteld waar de lichamen zijn begraven. Dit schendt de rechten van de veroordeelden en hun nabestaanden.

Amnesty is overal en altijd tegen de doodstraf. Het is een schending van het recht op leven zoals vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Bovendien is het een vorm van marteling.

Download de voorbeeldbrief

 

 

 

 

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden