© Copyright Steven Donziger

Schrijfactie: VS, geef milieuadvocaat Steven Donziger gratie!

Milieuadvocaat Steven Donziger vertegenwoordigde met succes slachtoffers van oliedumping in Ecuador door het Amerikaanse oliebedrijf Chevron. Chevron spande daarop in de VS een zaak tegen hem aan. Die loopt nog altijd. Tijdens het proces beval een rechter dat Donziger zijn computer voor onderzoek aan Chevron moest overhandigen. Donziger weigerde, omdat dit volgens hem zijn cliënten in gevaar zou kunnen brengen. De rechter veroordeelde hem voor minachting van de rechtbank. Dit was in 2019. Donziger zat bijna 3 jaar onder huisarrest en enkele maanden in de gevangenis. Hij heeft nog altijd zijn paspoort niet terug.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 september 2024 naar President Biden. Roep hem op de straf van Donziger kwijt te schelden zodat hij zijn werk weer kan oppakken zonder angst voor vergelding.

Machtige bedrijven misbruiken rechtssysteem

Het machtige bedrijf Chevron startte in 2011 de rechtszaak tegen Donziger, enkel om hem te intimideren. Dergelijke rechtszaken slepen jaren voort en de kosten lopen hoog op. Het geven van gratie aan Donziger zou het signaal afgeven dat bedrijven zoals Chevron het Amerikaanse rechtssysteem niet kunnen blijven misbruiken om mensenrechtenactivisten, journalisten of maatschappelijke organisaties aan te vallen.

 

Download de voorbeeldbrief

Meer schrijfacties