© Pham Doan Trang

Schrijfactie Vietnam: boekenbezorger gemarteld vanwege ‘verboden’ boeken

Op 8 mei pakte de politie in de Vietnamese hoofdstad Ho Chi Minh boekenbezorger Thuy Tuat op. Tuat bezorgt boeken van een onafhankelijke Vietnamese uitgeverij, de Liberal Publishing House. De boeken gaan vaak over politieke en sociale kwesties in Vietnam en zijn daarom verboden. Tuat zegt dat de politie hem martelde. Na zijn vrijlating dook hij meteen onder.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 augustus 2020 naar de premier van Vietnam. Roep hem op Thuy Tuat niet langer lastig te vallen en onderzoek te doen naar zijn beschuldigingen van marteling. Ook moeten onafhankelijke uitgevers gebruik kunnen maken van hun recht op vrijheid van meningsuiting, waartoe ook het verspreiden van informatie en ideeën behoort.

Doelwit vanwege ‘verboden’ boeken

Sinds de opening van de Liberal Publishing House in februari 2019 doen de autoriteiten er alles aan om de uitgeverij te dwarsbomen. Honderden mensen die een boek van de uitgever kochten of voor de uitgever werkten, zijn lastig gevallen en geïntimideerd. Zo werden huizen onderzocht en boeken inbeslaggenomen. Ook moest een aantal mensen op het politiebureau verklaren dat ze geen boeken meer van de uitgever zullen kopen.

Gemarteld en ondergedoken

Thuy Tuat is niet de enige die door de politie is gemarteld. In een andere zaak werd een man gedwongen te bekennen dat hij bij de uitgeverij werkte. De politie hield hem 12 uur vast en sloeg hem meermaals hard in het gezicht. De man vluchtte meteen naar een schuiladres toen hij vrijkwam.

Download de voorbeeldbrief

 

 

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden