© Amnesty International

Schrijfactie Verenigde Staten: California moet verdere stappen zetten om de doodstraf af te schaffen

De gouverneur van de Amerikaanse deelstaat Californië kondigde op 13 maart een stop aan op de uitvoering van executies. Dit betekent dat van 700 gevangenen die in een Californische dodencel zitten de straf voorlopig niet wordt uitgevoerd.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 juli 2019 een brief naar Gouverneur Newsom van California. Verwelkom zijn besluit om geen executies meer uit te voeren. Roep hem op verdere stappen te ondernemen om alle doodstraffen om te zetten en toe te werken naar de volledige afschaffing van de doodstraf.

Wrede en ongebruikelijke straf

California is de staat met de meeste gevangenen in een dodencel. De laatste keer dat de doodstraf er werd uitgevoerd, was in 2006. Een rechter oordeelde toen dat de dodelijke injectie, zoals in California uitgevoerd, in strijd was met de grondwet dat wrede en ongebruikelijke straffen verbiedt. Door gouverneur Newsom’s besluit worden ook de pogingen om een andere methode te bedenken voor de dodelijke injectie voorlopig beëindigd.

Gouverneur Newsom vertelde in zijn speech dat hij tegen de doodstraf is. Hij noemde ook dat de doodstraf in de praktijk vooral de zwakkere groepen in de samenleving treft. De gouverneur heeft niet de bevoegdheid om de doodstraf in Californië af te schaffen. Hiervoor moet een meerderheid bij een referendum tegen de doodstraf stemmen. In 2020 vindt er een referendum plaats. Op dit moment zijn de meningen erg verdeeld.

Download de voorbeeldbrief

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden