© ODTU LGBTI+

Schrijfactie Turkije: studenten vervolgd voor Pride

Op 10 mei 2019 organiseerden studenten op de campus van een technische universiteit in Ankara een Pride om hun solidariteit te tonen met LHBTIs (lesbiennes, homo’s, bi’s, transgenders en interseksuelen). De politie dreef de studenten uiteen met traangas en rubberen kogels. Achttien studenten en een docent staan nu terecht voor onder meer deelname aan een verboden bijeenkomst. Op 12 november startte hun rechtszaak.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 april 2020 naar de Turkse autoriteiten. Roep hen op de aanklachten tegen de studenten en de docent onmiddellijk in te trekken en onderzoek te doen naar het buitensporige politieoptreden.

Pride verboden

In 2017 werden alle publieke bijeenkomsten in Ankara, waaronder Prides, verboden. Het verbod werd in april 2019 opgeheven omdat het in strijd is met de grondwet. Toch liet de universiteit vier dagen voor de Pride weten dat die niet door mocht gaan. Toen studenten desondanks samenkwamen om de Pride te vieren, schakelde de universiteit de politie in. De agenten gebruikten buitensporig geweld. Meerdere mensen raakten gewond en er werden ten minste 22 arrestaties verricht.

Download de voorbeeldbrief

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden