Thai lawyer Sirikan Charoensiri (also known as June) poses outside Chanasongkram Police Station in Bangkok, Thailand, to show press and activists her ink-stained fingers after hearing criminal charges being brought against her and submitting her fingerprints.
© Banrasdr

Schrijfactie Thailand: bekende advocate onterecht opgepakt

Sirikan Charoensiri, ook wel bekend als June, is advocaat en een prominente Thaise mensenrechtenverdediger. Ze riskeert een celstraf van vijftien jaar enkel en alleen omdat ze aanwezig was bij een protest.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 september 2018 een brief aan de Thaise autoriteiten. Roep hen op Sirikan Charoensiri niet te vervolgen en ervoor te zorgen dat zij haar werk ongehinderd kan doen.

Lastiggevallen vanwege kritiek op de overheid

June werd eind 2016 in Thailand opgepakt nadat ze bij de Verenigde Naties sprak over de mensenrechtensituatie in het land. De politie beweert nu dat June de wet overtrad door aanwezig te zijn bij een ‘illegaal’ studentenprotest in juni 2015. Er waren toen demonstraties in heel Bangkok. De studenten eisten een einde aan de militaire macht in Thailand. June ging met de demonstranten mee om te kijken hoe de politie hen behandelde en om eventueel juridische hulp te bieden. De politie pakte later veertien studenten op.

June wordt nu naar alle waarschijnlijkheid samen met de studenten die ze probeerde te beschermen, vervolgd. Als de rechter bepaalt dat ze schuldig is, kan ze een straf van vijftien jaar cel krijgen.

Download de voorbeeldbrief

 

 

 

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden