© Radio Taiwan International

Schrijfactie Taiwan: 31 jaar in dodencel na oneerlijk proces

De Taiwanees Chiou Ho-shun kreeg in 1989 de doodstraf omdat hij twee moorden gepleegd zou hebben. Hij werd tijdens het politieverhoor zwaar gemarteld. De bekentenissen die hij toen aflegde – en later introk – werden gebruikt om hem te veroordelen. Chiou zit al 31 jaar in de dodencel en het gaat slecht met zijn gezondheid. Hij kan elk moment worden geëxecuteerd.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 mei 2020 naar de president van Taiwan. Roep hem op Chiou Ho-shun gratie te verlenen.

Bewijs van marteling en gedwongen bekentenis

In de eerste vier maanden na zijn arrestatie mocht Chiou met niemand contact hebben. Agenten blinddoekten en sloegen hem, dwongen hem op ijs te zitten, goten peperwater in zijn mond en neus, en gaven hem elektroshocks. Dit werkte. Chiou bekende. De rechter veroordeelde hem op basis van dit ‘bewijs’. Bewijs zoals een wapen of vingerafdrukken zijn nooit gevonden. In 1993 kwamen de verhoortapes boven water. Daarop was te horen hoe Chiou werd gemarteld. Maar zijn gedwongen bekentenis werd niet verworpen. Enkele politieagenten gaven in 2003 bovendien toe dat een andere gevangene vlak voor zijn executie de moorden had bekend.

Van het hooggerechtshof moest Chious rechtszaak maar liefs elf keer opnieuw omdat er sprake was van een gedwongen bekentenis. Toch legde de rechter Chiou telkens weer de doodstraf op. In 2011 verloor hij uiteindelijk zijn hoger beroep.

Gratieverzoek

Chiou kan zijn straf niet meer aanvechten. Omdat zijn gezondheid hard achteruit gaat heeft hij besloten schuld te ‘bekennen’ en om gratie te vragen.

Download de voorbeeldbrief

 

 

ontvang de schrijfacties per e-mail

aanmelden